Zárva marad a hazai sípályák harmada
Fotó: Shutterstock

Itt a lista: ezek a hazai pályák nem nyitnak ki a síszezonban

Több, felvonóval rendelkező magyarországi sípálya küzd problémákkal idén, emiatt a harmaduk nem fog kinyitni a síszezonban. Mutatjuk, melyek tartanai zárva a télen!


Több magyar sípálya sem fog üzemelni a hamarosan induló szezonban

Arról egyelőre nincs hír, hogy mennyiért lehet síelni a hamarosan induló síszezonban a magyarországi pályákon, de az publikus, hogy hol nem indítják el a lifteket – írja a Sielők.hu

Jelenleg kilenc magyarországi sípályán van működőképes felvonó, ezek közül három helyen biztosan nem lesz síszezon.

A zárva tartók között lesz a Kékestetői Sícentrum, amely technikai problémák miatt nem tudja megoldani a hóágyúk vízellátását, tehát a sípályák behavazását. A mátrai pálya a 2021-22-es szezonban sem tudta fogadni a síelőket, azonban a síiskola minifelvonója üzemelt.

Hóhiánnyal küzd Dobogókő is, viszont a hóágyúrendszer üzembe helyezése még várat magára. Emellett a régi liftet megszüntették, de az új építése még nem kezdődött el. Az említettek mellett egyéb fejlesztéseket is terveznek a helyszínen.

A kékestetői és a dobogókői mellett a szilvásváradi pálya sem fog megnyitni 2022/23 telén, de a zárva tartásának az okairól nem ír a portál.

Kinyit az eplényi, a mátraszentistváni, a visegrádi, a sátoraljaújhelyi, a bánkúti és a pécsi sípálya. A pályákon nagyobb forgalomra lehet számítani január első hetében, hiszen hosszabb lesz az iskolai téli szünet: december 22-től január 8-ig fog tartani.

Az olcsóbb síparadicsomokat keresik idén a magyarok

Azonban nem csak a magyar pályákat kereshetik fel a síelni vágyók. Úgy tűnik, hogy a magyarok körében erős külföldi utazási kedv továbbra is kitart, bár a koronavírus-járvány előtti számoknak csupán a 80 százalékát mutatja a forgalom.

Arról számolt be Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) szóvivője, hogy a külföldi utazások ára a tavaly télihez képest a magyaroknak körülbelül 15-20 százalékkal emelkedett, amihez nagyban hozzájárult a forint gyenge árfolyama az euróval szemben.

Ez sokaknak megterhelő lehet, de akik korábban kijártak külföldre síelni, azok többnyire a hamarosan induló szezonban is menni fognak. Azonban a nyugat-európainál jóval olcsóbb boszniai és szerbiai sípályák is felkerültek a magyar sportturisták térképére.

Az ősszel is elképesztő számokat produkált a magyarok utazási kedve. Az internetes utasbiztosítás-keresési adatok alapján visszatért a pandémia előtti szintre. Például szeptemberben kétszer annyian kerestek utasbiztosítást a neten, mint egy éve, és tízszer annyian, mint 2020-ban.


The Conversation

Ne hagyd ki!