Megugrott az ősszel és télen üdülő magyarok száma is
Fotó: Shutterstock

Több ország turizmusa profitálhat az európai rezsigondokból

Az energiaárak európai elszállása néhány ország egyes gazdasági szektorára kedvező hatással is lehet. Például több, melegebb éghajlatú turista-paradicsomba utaznak turisták a télen, mint általában ebben az időszakban. A magyarok üdülési kedvét sem vették el a megugró rezsidíjak.


Energia-turistákra várnak a melegebb éghajlatú országok

Miután szerte Európában óriásit emelkedtek az energiaárak, a mostani őszi-téli turisztikai szezont nem csak az üdülés vágya hajthatja. Ha nincs otthon az ember, tetemes rezsiköltséget takaríthat meg, különösen ha ezt az időszakot egy olcsóbb országban tölti. A hosszabb távra külföldön szállást foglalók ezekben a hónapokban leginkább az iskolai tanévtől független kisgyerekes szülők, a nyugdíjasok, valamint a digitális nomádokírja a VG.

Több ország is vadászik ezekre a turistákra. Például Montenegró kampányokkal célozza meg őket, különösen azokban a közép- és nyugat-európai uniós államokban, amelyeket sokkal inkább érintenek az energetikai problémák.

A legtöbb energia-turistát a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigetek vonzzák, de a felmérések szerint Törökországban is megemelkedett a rezsicsökkentés miatt üdülők száma. Horvátország is profitál a jelenségből: Dubrovnikba például mintegy 60 ezer német vendéget visz egy utazási iroda.

A legnagyobb küldőpiacok pedig az Egyesül Királyság és Németország lehetnek – jegyzi meg a turizmus.com

Üdülnek a magyarok is

Úgy tűnik, hogy a magyarok kedve is megnőtt az őszi-téli üdüléshez, hiszen rengetegen utaztak külföldre pihenni az ősszel, és nagyon sok a hazai szállásfoglalás az év végére is.

A Szallas.hu adatbázisában már most 5 százalékkal több foglalást rögzítettek karácsonyra és szilveszterre, mint 2019-ben ilyenkor

- idéztük Kelemen Lilit, a portál sajtószóvivője.

Az internetes utasbiztosítás-keresési adatok alapján is visszatért az üdülési kedv a pandémia előtti szintre. Szeptemberben például kétszer annyian kerestek utasbiztosítást a neten, mint egy éve, és tízszer annyian, mint 2020-ban.

A továbbiakban is Olaszország (a kötések 15 százaléka szólt ide) után Horvátország (13 százalék) és Görögország (10 százalék) a legnépszerűbb úti céljai a magyaroknak a Bank360 portál kalkulátorával kötött utasbiztosítások alapján az utószezonban. Emellett sokan üdültek Ausztriában, Spanyolországban, Németországban és Cipruson is ebben az időszakban. A legfelkapottabb nem európai ország az Egyesült Államok volt.

A szeptemberben biztosítást kötők többsége repülővel indult útnak (53 százalék), az autót pedig az utazók 26 százaléka választotta. Az utazások átlagos hossza a főszezonhoz képest rövidebb, 6,8 nap lett – júliusban 7,8 nap volt az átlag.

Ne hagyd ki!