A pandémia előtt nagyjából évi 30 millió vendéget fogadott az olasz város
Fotó: Shutterstock

Pénzügyi gátat emel Velence a turistaáradat megfékezésére

Elege lett Velencének a turisták tömegeiből, ezért drasztikus döntést hozott az önkormányzat: a nyártól létszámkorlátozást vezet be a látogatókra, akiket meg is sarcol.


Velence lépheti meg elsőként

Előjegyzési rendszert vezet be Velence az egynapos turistáknak idén júniustól kísérleti jelleggel, majd 2023-tól véglegesen.. Az észak-olaszországi város hosszú idő után húsvétkor ismét tömegével fogadta a vendégeket, akik azonban nem tettek túl jó benyomást a helyiekre – írja a repubblica.it.

A település polgármestere, Luigi Brugnaro arról beszélt a portálnak, hogy már évek óta terveznek bevezetni hasonló szabályozást, most pedig Velence lehet az első város a világon, ahová előjegyzés és belépődíj fejében érkezhetnek majd a turisták.

Így működhet a gyakorlatban

Az új rendelet azokra a vendégekre fog vonatkozni, akik egy napra érkeznek Velencébe, tehát szállást nem foglalnak. Számukra a belépés online regisztrációhoz, valamint belépési díjhoz kötött lesz. A belépő összege 3 és 10 euró között alakulhat attól függően, hogy az adott napon hányan látogatnának az olasz városba. Értelemszerűen, ha sok a jelentkező, magasabb lesz az ár. Arra azonban ügyelni fognak, hogy a turisták száma ne haladja meg a napi 40-50 ezret. A regisztráció viszont némi kedvezményt fog biztosítani a látogatók számára, például olcsóbbak lesznek a múzeumi belépők.

Elvárják az előjegyzést a Veneto tartományban élőktől is, nekik azonban nem kell fizetniük, valamint amennyiben nem vakáció céljából érkeznek a városban, hanem például temetés vagy rokonlátogatás miatt, regisztrálniuk sem kell, csupán igazolniuk a látogatásuk okát.

A kezdetekben ugyan nem, de a későbbiekben kapuk felállítását tervezik a város legfontosabb belépési pontjain a rendszer zavartalan működése érdekében.

Túl sok volt a turista

A koronavírus-járvány előtt évente nagyjából 30 millió turista érkezett Velencébe, ami óriási terhelést jelentett a város számára, különösen környezetvédelmi szempontból, hiszen a sok vendég rengeteg szemetet hagyott maga után. Ráadásul a látogatók által kedvelt területekről szinte teljesen kiszorult a helyi lakosság. A pandémia ugyan jelentősen visszavetette az érkezők számát, azonban annak lecsengésével ismét megnőtt a város turisztikai forgalma. Húsvét vasárnap például 140 ezer, hétfőn pedig 100 ezer vendéget fogadott a település. A polgármester ugyan üdvözölte a látogatók visszatértét, azonban kijelentette, hogy a jövőben kontrollálni akarják a számukat.

Ne hagyd ki!