Csupán a luxusutakra jó a kereslet továbbra is
Fotó: Shutterstock

Betett a rezsirendszer módosítása a téli üdüléseknek

A téli luxusüdülésekre továbbra is van kereslet, a középáras utaknak azonban betett a rezsirendszer módosítása. Viszont csak az első fűtésszámlák kézhezvétele utál dőlhet el a legtöbb üdülés sorsa a leghidegebb hónapokban. Az azonban biztos, hogy 20-30 százalékos drágulással kell számolnia a télen turistáskodóknak.


Megbénította a téli üdülések piacát a rezsiváltoztatás bejelentése

Az orosz–ukrán háború kitörése után két hétre szinte teljesen leállt a turisztikai piac. Hasonló problémákat okozhatott a rezsicsökkentés módosításának a bejelentése is, azonban más dinamikával.

Lassulás látható a foglalásokban az utazási piacon a rezsicsökkentés csökkentésének bejelentése nyomán, a bénító hatás még mindig tart, de a kereslet újraerősödésében bíznak a piaci szereplők

nyilatkozta Molnár Judit, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke a VG-nek.

Magasabb árkategóriában ugyan vannak foglalások, azonban az utószezoni, valamint a középáras és az az alatti kategóriák piaca megtorpant. Mindemellett az olcsóbb utazások sem olyan olcsók, mint korábban: a nyári tengerparti célországokban 10-30 százalékkal drágultak a szállások és a repülős viteldíjak, valamint a télen is hasonló áremelkedés várható.

A költségnövekedés okai között szerepel, hogy a munkaerő mindenhol drágult, valamint a kapacitásukat a szolgáltatók óvatosságból alultervezték. A legtöbb helyen nem számítottak kirobbanó forgalomra, hiszen a bizonytalan árazású gáz- és áramvásárlás nehezíti a tervezést.

Egymillió forint/fős költséggel számoljon, aki télen egzotikus országban üdülne

A MUISZ elnöke szerint a leghidegebb hónapokban Bali, Dubaj, Egyiptom, a Kanári-szigetek, Mauritius, a Maldív-szigetek és a Seychelle-szigetek, esetleg Thaiföld lehetnek a legfelkapottabb turisztikai célpontok. Aki egzotikus utazásra készül, az 900 ezer és egymillió forint közötti részvételi díjakkal számolhat.

Az utószezonban, alacsonyabb kategóriában, az európai tengerparti úti célok esetében 200–350 ezer forint közötti akciós részvételi díjakat találni manapság. Viszont a magasabb kategóriájú szolgáltatásokért 400–500 ezer forinttal érdemes számolni.

Ezek az országok voltak a magyar turisták kedvencei a nyáron

Ár-érték arányban magasan vitte a prímet Görögország az idén, ezért ez volt a legnépszerűbb külföldi utazási célpontja a magyaroknak a nyáron. Népszerű volt Olaszország is, bár ott magasabbak voltak az árak. A repülős lehetőségek listáján pedig Törökország állt az első helyen.

Horvátországtól a tapasztalt drágulások miatt sokan elfordultak, de a megközelíthetőség miatt még így is igencsak népszerű az Adria. A háború miatt az is megfigyelhető, hogy Erdély iránt rendkívüli szinten megcsappant az érdeklődés, ahogy Bulgáriába is csak nagyon kevesen mernek idén menni. Ez nyilván azzal magyarázható, hogy Ukrajnában fegyveres konfliktus zajlik, ami az érintett országokhoz nagyon közel van

– idéztük EBBEN a cikkünkben egy utazási iroda vezetőjét.


Ne hagyd ki!