Lezserül öltözött fiatalember relaxál a laptopja előtt
Fotó: Shussterstock

Mi az a mindfulness-technika? Így nyerhetsz vele pénzügyekben

Némi nyugtalanság és idegesség uralkodott el mostanában a befektetők körében. A mindfulness, avagy tudatos jelenlét, ahogy az élet minden területén, a pénzügyekben is hasznos lehet.


Az amerikaiak 52 százaléka úgy érzi, hogy nagyobb stressz nehezedik rá pénzügyi téren, mint egy évvel korábban – derül ki egy kutatásból. A nyugtalanság elűzésére Deepak Chopra wellness szakértő adott néhány jó tanácsot.

Adósság, mint stresszfaktor

Sokan kimerültek, frusztráltak, depressziósak, stresszesek – állapítja meg Chopra. Ez pedig gyulladást idézhet elő a szervezetben, és meggyengítheti az immunrendszert.

A lazításban segíthet a meditáció, a nevetés, a zenehallgatás, a pénzügyeink felett pedig leginkább a mindfulness révén szerezhetjük vissza a kontrollt.

A mindfulness aktív, a jelenre irányuló, nyitott figyelem.

Financiális téren ez folyamatos jelenlétet jelent a pénzügyeinkben.

Chopra szerint a legfontosabb dolog, amit a pénzről tudni érdemes, meglehetősen egyszerű:

ne vegyél olyan holmit, amire nincs szükséged, olyan pénzből, amit nem kerestél meg, hogy olyan emberekre gyakorolj hatást, akiket nem is szeretsz.

Szükséglet és vágy

Kultúránk szerves része az eladósodás – hívja fel a figyelmet Chopra. Felmérésekből kiderül, hogy az amerikai háztartások átlagos adóssága 155 ezer dollár (54 millió forint).

Az eladósodás helyett monitorozzuk a költéseinket, és minden bevételünk 10 százalékát próbáljuk félretenni. Ha szűkösen vagyunk, a vásárlásoknál tegyük fel a kérdést:

Szükségem van erre? Akarom ezt?

Chopra emlékeztet rá, hogy a szükséglet és a vágy két különböző dolog.

Mindfulness a tőzsdén

Befektetési ügyekben fontos, hogy ne az érzelmeink vezéreljenek. A tőzsde januárban és februárban gyászos képet mutatott, de márciusban magához tért. Míg az április hagyományosan erős hónap, elemzők ebben a negyedben is inkább kiszámíthatatlanságra figyelmeztetnek.

Fontos a türelem, és az ésszerűtlen döntések elkerülése - figyelmeztet Chopra, aki a fizikális és mentális jóllét fontosságát is hangsúlyozza.

Ha eleget alszol, egészséges emberi kapcsolataid vannak, sportolsz és meditálsz, a pénzügyi sikerek elérésének képessége magától fejlődik.

A legfontosabb tanácsa azonban, hogy lássuk a teljes képet. Ha az életed végén azt mondod, hogy sok pénzt kerestem, de nem voltam boldog, annak mi értelme? Az öröm mindig a legfontosabb, ha az megvan, az minden mást is magával hoz.

Ez a fentről-lefelé megközelítési mód a követendő, és nem a fordítottja

– állítja Chopra.

Ne hagyd ki!