Sokat költhet az orosz turista szerte a világban
Fotó: Shutterstock

Ez a hazai szektor biztosan megszenvedné az oroszok hiányát

A főváros és több hazai fürdőváros is megérezné, ha nem érkeznének az idén orosz turisták. A Budapestre utazó vendégek esetében Oroszország a top 10 küldőországok között szerepelt eddig.


Érezni fogja a magyar vendéglátás az orosz turisták hiányát

Az Oroszország és az Ukrajna között kitört konfliktus miatt a világ számos nemzete korlátozásokat vezetett be Moszkvával szemben. A háborús események komolyan érintik Magyarország és a világ turizmusát is. Idehaza több település megérezheti, ha nem érkeznek a komoly vásárlóerővel rendelkező orosz turisták – vélekedett Kiss Róbert Richárd turisztikai szakértő az InfoRádióban.

A szakember szerint az Oroszországgal foglalkozó turisztikai irodák egyelőre nem törölték az útjaikat. Abban bíznak, hogy azokat később meg sort lehet rájuk keríteni. Különösen fontos lenne ez a számukra már csak azért is, mert a koronavírus-járvány miatt sokáig zárva volt Oroszország.

„Közvetlenül a válságot megelőzően Magyarországon, ezen belül Budapesten is megnőtt az orosz turisták száma, de ez általánosságban elmondható más európai és tengerentúli turistahelyekről is. Most, hogy jöttek a szankciók, nyilvánvalóan a repülős turizmus gyakorlatilag meg fog állni, hiszen az Európai Unió nem kívánja fogadni az orosz járatokat, ami komoly „vérveszteség” lesz mindazon országoknak, amelyek esetében az orosz turizmus jelentős”

- nyilatkozta Kiss Róbert az InfoStart cikke szerint. A szakember emellett kitért arra is, hogy a Budapestre érkező turisták esetében Oroszország a top 10 küldőországok között szerepelt. Emellett az magyar fürdővárosok turizmusát (külön kiemelte Hévízt), alapvetően határozták meg az orosz vendégek.

A szakértő szerint egyelőre kérdéses, hogy az oroszok által korábban közkedvelt, nem uniós úti célokat, mint például Törökországot hogyan fogják érinteni a konfliktus miatt meghozott korlátozások, azonban a most meglévő és fokozódó bizonytalanság negatívan érinti az turizmus legtöbb szereplőjét.

Néhány ötlet, ha te is külföldön nyaralnál

A közelmúltban írtunk róla, hogy idén is listába szedte az év legnépszerűbbnek ígérkező turisztikai célpontjait az utazásokkal foglalkozó online cég, a Tripadvisor. A Choice Awards 2022 első helyezettjei mellett összegyűjtötték a tíz legfeltörekvőbb turistaparadicsomot is.

Az online cég azokat a helyszíneket díjazta a Travelers' Choice Awards 2022-ben, amelyek a legnépszerűbbek voltak a felhasználóik körében 2020. november 1. és 2021. október 31. között.

És íme, a lista 2022 várhatóan legnépszerűbb úticéljairól:

 1. Dubaj, Egyesült Arab Emirátusok
 2. London, Egyesült Királyság
 3. Cancún, Mexikó
 4. Bali, Indonézia
 5. Kréta, Görögország
 6. Róma, Olaszország
 7. Cabo San Lucas, Mexikó
 8. Isztambul, Törökország
 9. Párizs, Franciaország
 10. Hurghada, Egyiptom

Egyéb díjazottak

A Tripadvisor a várhatóan legnépszerűbb utazási célpontok mellett sorba vette az értékeléseik alapján leginkább feltörekvő kirándulóhelyeket is. Annak a listának az első tíz helyezettjét is közöljük:

 1. Mallorca, Spanyolország
 2. Kairó, Egyiptom
 3. Rodosz, Görögország
 4. Tulum, Mexikó
 5. Dubrovnik, Horvátország
 6. Ibiza, Spanyolország
 7. Natal, Brazília
 8. Arusha, Tanzánia
 9. Göreme, Törökország
 10. Santorini, Görögország

Továbbá kiosztottak néhány díjat egyén kategóriákban is. Ezek szerint idén az ínyencek leginkább Rómát, a szabadtér szerelmesei a Costa Rica-i Arenal Vulkán Nemzeti Parkot, a síelők a svájci Zermattot, a városok kedvelői Dubajt, a napozni vágyók pedig Cancúnt fogják leginkább látogatni.


Ne hagyd ki!