Ismét népszerűek, pedig sokat drágultak a téli luxusutak az elmúlt években
Fotó: Shutterstock

Itt nem érződik a válság: népszerűek a téli luxusutak

A legtöbb ország ismét megnyitotta a kaput a külföldi turisták előtt. A magyarok is szívesen utaznak meleg, távoli helyekre a télen. Amerikai, afrikai, ázsiai célországok is népszerűek a tehetősebbek körében. Azonban a koronavírus miatti lezárások előtti áraktól 20-30 százalékkal drágább egy ilyen út manapság.


Télen is népszerűek a luxusutak

Fejenként egymillió forint feletti költséggel érdemes kalkulálniuk azoknak, akik más kontinens távoli országaiban melegednének pár napot december végén vagy január elején. A rendkívül magas árak ellenére úgy tűnik, hogy a koronavírus előtti évek átlagánál jóval magasabb azon magyarok száma, akik ilyen útra készülnek.

Az ázsiai nyaralások és a hajóutak beindultak. Egyszerűen minden megy. Az emberek már nagyon ki voltak éhezve az egzotikus utakra. 2019 volt az utolsó erős évünk, ehhez képest már az eddig eltelt időszakban most 50 százalékkal több a foglalásunk

- nyilatkozta a magyarok téli utazási kedvéről Tarnóczi Barna, a Tensi Holiday értékesítési igazgatója a Portfolionak.

Elmondta, vittek utasokat Thaiföldre, Malajziába, Srí Lankára, valamint beindultak az indonéz és a szervezett vietnámi utak is.

Sokkal drágábbak lettek a luxusutak

Igaz, hogy megnyíltak az ázsiai egzotikus célpontok, de az indonéziai Balira, vagy éppen Thaiföldre szóló repülőutak nagyon megdrágultak. A korábban 2-3-400 ezer forintba kerülő jegyek ma 6-800 ezer forintba kerülnek. Ehhez jön még a szállás és egyéb költségek. Úgy látjuk, hogy főleg a családoknál, 1 millió 200 ezer forint/fő az a lélektani határ, aminél már többet nem nagyon költenek el szívesen, még a törzsutasaink sem

- tette hozzá Termes Nóra, az IBUSZ Utazási Irodák Kft. hálózati és marketing igazgatója.

Megjegyezte, amíg tavaly a lazább egészségügyi előírásaik, idén a kedvezőbb áraik miatt népszerűek a Maldív-szigetek, Mexikó, Dominika és Zanzibár. Ezek az országok 7-800 ezer forinttól elérhetők.

Dubai népszerűsége visszaesett, most már 1 hét helyett csak 1-2 éjszakát töltenek itt el szívesen az utasaink, ha épp a Seychelle-szigetekre mennek

- fűzte hozzá Termes Nóra.

Felfelé ívelő szakaszban vannak a tengeri, óceáni hajóutak is, de ezeknél legalább egy negatív PCR teszt, de néhol két oltás is előírás. A karácsonyi és szilveszteri időszakban népszerű Egyiptom és a Kanári-szigetek, de sokan keresik fel például Kenyát vagy Namíbiát is.

Közelebb sem olcsó, de olcsóbb

Hozzátette, Európában jelentős érdeklődés mutatkozik Írország és a Benelux-államok körútjaira, valamint közkedvelt városok Róma, Párizs, Barcelona, Isztambul és London.

Összességében elmondható, hogy az emelkedő költségek és az euróval, valamint a dollárral szemben gyenge forintárfolyam miatt a téli utak 20-30 százalékot drágultak a pandémia előtti árakhoz képest. A korábban 150-300 ezer forintért elérhető szlovéniai, ausztriai vagy csehországi buszos körutak is inkább 190 és 390 ezer forint közötti áron foglalhatók manapság.


Ne hagyd ki!