Budapesti tűzijáték
Fotó: Shutterstock

Nagy durranás lesz! Ennyibe kerülhetnek az augusztus 20-i ünnepségek!

A 2022-es tűzijáték összeköltsége 10,3 milliárd forintra rúgott. Az ideivel kapcsolatban egyes részleteket elárult már Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, azonban a várható költségek idén sem nyilvánosak.

Az idei tűzijátékon 34 ezer rakétát lőnek majd fel 230 indítási pontról, mindezt 30 perc leforgása alatt. A show-t görögtűz fogja zárni idén is. Újdonságként debütálnak olyan úszó pirotechnikai effektek, amelyeket a vízfelületekről fognak kilőni. Kovács Zoltán az RTL-nek azt mondta, hogy a költségek a 2021-es, és 2022-es szinthez hasonlóak lesznek, de konkrét számokat majd az esemény lezajlása utána közölnek.

A Magyar Honvédség a zászlófelvonás után légiparádét tart. Az Országház ingyenesen látogatható lesz és hagyományosan megtartják a Szent István napi ünnepi szentmisét és a Szent Jobb körmenetet is. Novák Katalin köztársasági elnök majd Esztergomban mond beszédet.

Ez is érdekes lehet számodra: Egy magyar város lefújta a tűzijátékot a kata és a rezsi miattEgy magyar város lefújta a tűzijátékot a kata és a rezsi miatt

Keny\u00e9r k\u00f6zelr\u0151l

Fotó: Shutterstock

Bemutatták az idei év ország tortáját is. A szigetszentmiklósi Levendula és Kert Cukrászda Spicces füge respektus névre keresztelt süteménye győzött. A füge, meggy, karamell és tokaji aszú ízjegyei lelhetők fel majd benne. A cukormentes kategóriát pedig egy makói cukrásznő kikelet nevű levendulás, áfonyás, fekete teás tortája nyerte. Idén a Heim Sütöde nyerte a Szent István-nap Durumkenyere díjat.

Ezt is olvasd el: Ha kevesebb kenyér fogy, csökkenhet a búza ára

Az innovatív kategóriában az Aranymetszés kenyér nyert, ami a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde terméke: a négyféle liszt és a hosszú érlelési folyamat különleges, édeskés ízt ad a kenyérnek. A sétáló sütemény új kategória nyertese a Málnás-pisztáciás Pékfagylalt lett, a biharkeresztesi pék, Éles Szilárd munkája, akinek 3 éves gyereke büszkén jelentette ki, hogy ilyen finom fagyit még nem evett

– hangzott el az Országházban tartott díjátadón.

A Várkert Bazárnál rendezett Magyar Ízek Utcájában lehet ezeket majd megkóstolni augusztus 19-től. Ez annak a 14 helyszínnek az egyike, ahová színes programokkal várják a kilátogatni vágyókat.


Ne hagyd ki!