Súlyzók az edzőterem állványán

Nemrég 170 embert igazoltattak egy budapesti pláza konditermében, mindannyian betartották a járványügyi korlátozásokat, mert papírral igazolták, hogy versenysportolók.


Magyarországon hirtelen megugrott a versenysportolók száma. A tavaly novemberben elrendelt korlátozások miatt ugyanis az edzőtermeket, az uszodákat és egyéb sportlétesítményeket kizárólag azok használhatják, akik ebbe a kategóriába tartoznak. A bezárások miatt sok olyan sportklub került bajba, ahová jellemzően hobbisportolók járnak. Ezek közül nem egy kihasználta azt a kiskaput, hogy a vendégeiknek felajánlotta: legyenek igazolt sportolók és akkor legálisan edzhetnek- írja a hvg.hu.

Versenysportolóvá válni papíron nem bonyolult: kell hozzá egy sportszövetség, amely felveszi a jelentkezőket a soraiba, valamint sportorvosi engedély. Azt, hogy pontosan hányan lettek az elmúlt hónapokban versenysportolók, nem tudni, pontos számokról ugyanis csak az adott szövetségeknek vannak információik. A hvg.hu több szövetségnél is érdeklődött ebben az ügyben, azon kevesek, amelyek válaszoltak, azt írták, hogy nem nőtt érdemben ez a szám. A lap azonban olyan budapesti sportszövetséggel is felvette a kapcsolatot, amelynek névtelenséget kérő vezetője arról beszélt, hogy egy klubtól ő maga is kapott ajánlatot, száz embernek kellett volna engedélyt adni, egy emberért 30 ezer forintot kapott volna a szövetség - de az ajánlatot elutasította.

Mi ebben a rizikó?

A járványügyi kockázatokon túl az, hogy a versenysportolókat a Magyar Antidopping Csoport bárhol és bármikor ellenőrizheti. A szervezet szóvivője, Dr. Tiszeker Ágnes szerint tudnak a jelenségről, ami káros, mert ismeretlen személyek is bekerülhetnek így a rendszerbe. Ha netán „kokszolnak", a szövetség rosszul is járhat, eleshet például az állami támogatástól. Az ellenőrzést ugyanakkor megnehezíti, hogy nincs teljes adatbázis az igazolt versenyzőkről, ráadásul kérdéses, hogy az olimpiai felkészülés hajrájában az államnak megéri-e erre költeni a doppingellenes küzdelemre szánt forrásokat.


Ne hagyd ki!