Nemrég 170 embert igazoltattak egy budapesti pláza konditermében, mindannyian betartották a járványügyi korlátozásokat, mert papírral igazolták, hogy versenysportolók.


Magyarországon hirtelen megugrott a versenysportolók száma. A tavaly novemberben elrendelt korlátozások miatt ugyanis az edzőtermeket, az uszodákat és egyéb sportlétesítményeket kizárólag azok használhatják, akik ebbe a kategóriába tartoznak. A bezárások miatt sok olyan sportklub került bajba, ahová jellemzően hobbisportolók járnak. Ezek közül nem egy kihasználta azt a kiskaput, hogy a vendégeiknek felajánlotta: legyenek igazolt sportolók és akkor legálisan edzhetnek- írja a hvg.hu.

Versenysportolóvá válni papíron nem bonyolult: kell hozzá egy sportszövetség, amely felveszi a jelentkezőket a soraiba, valamint sportorvosi engedély. Azt, hogy pontosan hányan lettek az elmúlt hónapokban versenysportolók, nem tudni, pontos számokról ugyanis csak az adott szövetségeknek vannak információik. A hvg.hu több szövetségnél is érdeklődött ebben az ügyben, azon kevesek, amelyek válaszoltak, azt írták, hogy nem nőtt érdemben ez a szám. A lap azonban olyan budapesti sportszövetséggel is felvette a kapcsolatot, amelynek névtelenséget kérő vezetője arról beszélt, hogy egy klubtól ő maga is kapott ajánlatot, száz embernek kellett volna engedélyt adni, egy emberért 30 ezer forintot kapott volna a szövetség - de az ajánlatot elutasította.

Mi ebben a rizikó?

A járványügyi kockázatokon túl az, hogy a versenysportolókat a Magyar Antidopping Csoport bárhol és bármikor ellenőrizheti. A szervezet szóvivője, Dr. Tiszeker Ágnes szerint tudnak a jelenségről, ami káros, mert ismeretlen személyek is bekerülhetnek így a rendszerbe. Ha netán „kokszolnak", a szövetség rosszul is járhat, eleshet például az állami támogatástól. Az ellenőrzést ugyanakkor megnehezíti, hogy nincs teljes adatbázis az igazolt versenyzőkről, ráadásul kérdéses, hogy az olimpiai felkészülés hajrájában az államnak megéri-e erre költeni a doppingellenes küzdelemre szánt forrásokat.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Az Amazon milliós belépési bónusszal csalogatja a munkavállalókat

Közeledik a karácsonyi hajsza, az Amazon viszont egyre nagyobb munkaerőhiánnyal küzd, ezért újabbnál-újabb ösztönzőkkel próbálja becsalogatni a leendő munkavállalókat. Aktuális akciójában forintban akár 1,3 milliós bónuszt is bezsebelhetnek a friss belépők.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

35 évesen nyugdíjba ment, ára volt, de megérte

A most 37 éves Katie Donegan története tökéletesen példázza, hogy elszántsággal, kitartással és tudatos pénzügyi tervezéssel bárki idejekorán nyugdíjba vonulhat, hogy más dolga se legyen, csak élvezni az életet. Mindezt úgy, hogy közel 430 millió forintnak megfelelő angol font van a bankszámláján.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Felfoghatatlan, mennyivel gazdagodtak a milliárdosok a járványban

Az Institute for Policy Studies (IPS) agytröszt és az Americans for Tax Fairness mozgalom szakértői megvizsgálták, hogy az USA milliárdosainak mennyivel gyarapodott a vagyona a pandémia idején. A kutatás alátámasztja azt az „egyetemes igazságot", hogy egy világválság a gazdagokat még gazdagabbá, a szegényeket pedig még szegényebbé teszi.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!