Az ársapkák megőrzését ígérte a kormányfő
Fotó: Shutterstock

Maradnak az ársapkák, az USA a barátunk

Áprilisban érzékelhetően csökkenhet az infláció, májusban és júniusban pedig már határozottabban mérséklődhet - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közrádiónak. Az interjúban az amerikai-magyar viszonyt is értékelte a kormányfő.


A kormányfő elmondta, ami eddig történt az árindex csökkentése érdekében, az nem elegendő ahhoz, hogy kivezessék az ársapkát. Van ugyan néhány termék, különösen az élelmiszerek között, amelyeken keresztül az üzletek versenyeznek a vevőkért, de ezen áruk spektruma még szűk. A miniszterelnök azt mondta, a kormány várja, hogy hasson a "vakcina", amit az infláció ellen adott be a gazdaságnak. Hozzátette: a kabinetnek továbbra is az infláció letörésén kell dolgoznia.

Amint arról beszámoltunk, a kormány véleménye szerint a márciusban mért, továbbra is 25 százalékot meghaladó infláció összhangban van a kormányzat várakozásaival. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a múlt hónapban 25,2 százalékot ért el az infláció, azaz a januári-februári trendfordulót követően tovább folytatódott a pénzromlás apadása éves alapon, ami Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter várakozásai szerint kezdetben lassabb, később drasztikusabb ütemet ér el. A számok azt mutatják, hogy januárban 25,7, februárban 25,4, most pedig 25,2 százalék volt az infláció, a javulás tehát mérsékelt, de folyamatos és trendszerű.

A miniszterelnök megerősítette, kiléptünk a Nemzetközi Beruházási Bankból, a hitelintézettel szemben hozott amerikai büntető intézkedésekről pedig úgy fogalmazott, nem Magyarországgal szembeni szankciókat jelentett be szerdán David Pressman nagykövet. Utalt arra, hogy az USA 34 magánszemélyre vetett ki szankciókat, köztük egy magyarra, de van a szankcionáltak között egy osztrák is. A szankciókkal a kormány sosem értett egyet, ezeket viszont tudomásul veszi és betartja. A Beruházási Bankról azt mondta, hogy lehetett volna komoly szerepe a vállalkozásfejlesztésben, viszont az utóbbi időszakban a háború miatt világos volt, hogy nem lehet rá számítani, most az amerikaiak tönkre is tették. Ilyen körülmények között pedig Magyarország kilépett a bankból, a delegáltakat pedig visszavonták.

A kétoldalú kapcsolatokról a miniszterelnök azt mondta, jó viszonyunk van az amerikaiakkal, az Egyesült Államok a barátunk és fontos szövetségesünk.


Ne hagyd ki!