35-nél jár a Szijjártó vezette operatív törzs, mutatjuk, miben
Fotó:123RF

35-nél jár a Szijjártó vezette operatív törzs, mutatjuk, miben

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán jelentette be, hogy a kormány elfogadta a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs hat újabb javaslatát. A testület korábbi 29 intézkedésével együtt már 35-nél járunk.


Négy döntés azt biztosítja, hogy az eddigieknél gyorsabban és több gazdaságfejlesztési forrás kerülhessen a magyarországi vállalatokhoz annak érdekében, hogy gyorsabban tudják javítani versenyképességüket. A négy intézkedés a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hitelezési és gazdaságfinanszírozási tevékenységét teszi széleskörűbbé, gyorsabbá és bürokráciamentesebbé.

Az első négy döntés

  • Megindul egy építőipari tőkeprogram, amelyben az MFB az ugrásszerű fejlődés előtt álló építőiparban működő magyar vállalatok számára biztosítja a hatékonyság növeléséhez szükséges beruházások esetében elengedhetetlen fejlesztési pénzügyi forrásokat.
  • A kormány elfogadta azt is, hogy az MFB hitelezése a következő időszakban még könnyebb és rugalmasabb legyen. Így az MFB több mint 200 milliárd forintos újabb hitelezési lehetőséget kapott.
  • Az eddigieknél szélesebb körben vállalhat garanciát az MFB, ami fontos a magyar vállalatok számára hitelfelvételnél vagy bármilyen más fejlesztési forrás igénybevételénél.
  • Az MFB tőkealapjai is az eddigieknél gyorsabban tudnak befektetéseket eszközölni a Magyarországon működő vállalatokban azzal, hogy a szükséges versenyhivatali eljárásokat a tulajdonszerzést követően is le lehet folytatni, így azok nem lassítják majd az MFB tőkealapjainak befektetési döntéseit.

A további két döntés

Két olyan döntést hoztak, amely jelentős infrastruktúrafejlesztéssel jár és amellyel újabb beruházásokat tudnak Magyarországra vonzani.

  • Szikszón jelentős közműfejlesztést hajtanak végre az ottani iparterületen, így Magyarország északkeleti részének vonzerejét tovább növelik. Megjegyezte: Szikszón már most is jelentősek az ipari kapacitások és további beruházók szeretnének oda települni. Ehhez rendkívül fontos az ottani közműfejlesztés.
  • Továbbá négy magyarországi ipari parkban távközlési, elektronikai, energetikai és vízügyi közműfejlesztést végeznek el 100 milliárd forint értékben - emelte ki, hozzáfűzve: fontos, hogy legyenek az országban olyan területek, amelyek a beruházók számára gyorsan képesek biztosítani a megfelelő körülményeket.

A mostani hattal már 35-re nőtt azoknak a javaslatok száma, amelyeket a kormány elfogadott a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzstől. Ezekről ITT írtunk.

A bejelentés


Ne hagyd ki!