A görög vendéglátásban hét napot is dolgozhatnak az alkalmazottak
Fotó: Shutterstock

Munkaerőhiány: Hatnapos munkahét jön egy EU-tagállamban

Akkora a munkaerőhiány Görögországban, hogy több szektorban kénytelen engedélyezni a hatnapos munkahetet a görög kormány. A vendéglátásban pedig hét napot is végigdolgozhatnak az alkalmazottak, hasonló okok miatt.


Jónéhány szektorban engedélyezik a hatnapos munkahetet Görögországban

A görög kormány a jelentős görögországi munkaerőhiány miatt engedélyezi a hatnapos munkahetet az ipari, a kiskereskedelmi, a mezőgazdasági és néhány szolgáltatási szektorban július 1-jétől. A vendéglátóipar kívül esik a rendelet hatályán, hiszen ott egy ideje legálisan végig lehetett dolgozni akár heti hét napot is, hasonló okok miatt – írja a Deutsche Welle.

A törvénymódosítás szerint a munkáltatóknak a hatodik napra 40 százalékos bérpótlékot kell fizetniük.

A HVG megjegyzi, Görögországban jelenleg is a legmagasabb a munkaórák száma egy főre vetítve az Európai Unióban: átlagosan 41 óra/hét. A minimálbér havi 830 euró, ami az Unióban a 15. legnagyobb érték. Az ország a vásárlóerőt tekintve az EU utolsó előtti helyén áll.

A döntés abból a szempontból különösen érdekes, hogy Európában a legtöbb ország épp az ellenkező irányban halad. Csökken a munkaidő, amit a szakszervezetek is támogatnak.

Van, akinek kevés lehet a négynapos munkahét

Egyébként a Gallup és a Bentley University közös felmérése rámutat, az amerikai munkavállalók valamivel több mint háromnegyede úgy gondolja, jobban érezné magát, ha kevesebb napot kellene dolgoznia hetente. Sőt a válaszadók szerint ez „rendkívül” pozitív hatást gyakorolna rá - írja a CNN.

A tapasztalatok is meglehetősen jók a négynapos munkahéttel kapcsolatban, de vannak kivételek. A Gallup 2022-ben is készített egy hasonló felmérést több mint 12 ezer teljes munkaidőben foglalkoztatott bevonásával. Nekik a nyolc százalékuk dolgozott heti négy napot. Az utóbbiak nem számoltak be arról, hogy jobban éreznék magukat, viszont azt mondták, sokkal gyorsabban kiégnek.

A kiégés a munkához kapcsolódó szindróma. Ha az embert arra kényszerítik, hogy négy napba sűrítse a munkáját, amelyet szívesebben végezne el öt nap alatt – és ráadásul hosszabbá válik a munkanapja is –, akkor az kiégést okozhat. (...) Sokat számít a munka helyszíne is. Azoknak, akik kénytelenek a munkahelyükön dolgozni, hasznos lehet a négynapos munkahét, mert biztosít bizonyos fokú rugalmasságot. A távmunkában dolgozók azonban élvezik ezt a rugalmasságot, így a számukra kevésbé fontos a kevesebb napból álló munkahét

- idéztük Jim Hartert, a Gallup munkahelymenedzsmenttel foglalkozó vezető kutatóját korábban.

Ne hagyd ki!