A magyarországi tapasztalatok is vegyesek ezzel kapcsolatban
Fotó: Shutterstock

Van, akinek tényleg nem való a négynapos munkahét

Egy friss kutatás szerint a dolgozók java jobban érezné magát, ha kevesebb napot kellene dolgoznia. Azonban a négynapos munkahéttel kapcsolatban vegyesek az eddigi tapasztalatok. Úgy tűnik, nem való mindenkinek.


Továbbra is sok a vita a négynapos munkahét körül

A Gallup és a Bentley University friss, közös felmérése rámutat, az amerikai munkavállalók valamivel több mint háromnegyede úgy gondolja, jobban érezné magát, ha kevesebb napot kellene dolgoznia hetente. Sőt a válaszadók szerint ez „rendkívül” pozitív hatást gyakorolna rá - írja a CNN.

A tapasztalatok is meglehetősen jók a négynapos munkahéttel kapcsolatban, de vannak kivételek. A Gallup tavaly is készített egy hasonló felmérést több mint 12 ezer teljes munkaidőben foglalkoztatott bevonásával. Nekik a nyolc százalékuk dolgozott heti négy napot. Az utóbbiak nem számoltak be arról, hogy jobban éreznék magukat, viszont azt mondták, sokkal gyorsabban kiégnek.

A kiégés a munkához kapcsolódó szindróma. Ha az embert arra kényszerítik, hogy négy napba sűrítse a munkáját, amelyet szívesebben végezne el öt nap alatt – és ráadásul hosszabbá válik a munkanapja is –, akkor az kiégést okozhat. (...) Sokat számít a munka helyszíne is. Azoknak, akik kénytelenek a munkahelyükön dolgozni, hasznos lehet a négynapos munkahét, mert biztosít bizonyos fokú rugalmasságot. A távmunkában dolgozók azonban élvezik ezt a rugalmasságot, így a számukra kevésbé fontos a kevesebb napból álló munkahét

- idézi Jim Hartert, a Gallup munkahelymenedzsmenttel foglalkozó vezető kutatóját a VG.

Nincsen rózsa tövis nélkül

A négynapos munkahét a gyakorlatban többféleképpen elképzelhető. Vagy naponta továbbra is 8 órával számolva heti 32 órát dolgoznak az emberek, vagy marad a heti 40 óra munka, de ezt négy nap alatt kell teljesíteni.

A négynapos munkahéttel vegyesek a tapasztalatok. Több cégnél, ahol ezzel próbálkoztak megnőtt a termelékenység, a dolgozók lelkesebbek lettek, a bevételek nem csökkentek, a költségek viszont igen. Ám nincsen rózsa tövis nélkül. A négynapos munkahét stresszesebb, hiszen kevesebb idő alatt kell ugyanannyi munkát elvégezni. Néhol az ügyfelek is elégedetlenebbek lettek, mert nem tudták igénybe venni a megszokott szolgáltatásokat.

Hazai tapasztalatok

Magyarországon is vannak olyan cégek, ahol bevezették a négynapos munkahetet. Ők is többségében pozitív tapasztalatokról számoltak be. Azonban a jelek szerint a modell általános elterjedésére várni kell. A magyar cégvezetők körében végzett felmérések azt mutatják, a legtöbbjük nem szimpatizál a megoldással.

Igaz, korábban így volt ez az otthoni munkavégzéssel is. Aztán a pandémia alatt kiderült, hogy a megoldás működőképes. Viszont úgy tűnik, a munkaidő csökkentés csak átmeneti megoldás maradhat, amit leginkább akkor alkalmaznak a vállalatok, ha költségeket kell csökkenteniük, vagy elkerülniük egy leépítést.

Ne hagyd ki!