Sötét ruházatú mellénes férfi széttárt karokkal áll egy sziklaszirten és nézi az előtte fekvő hegyeket, völgyeket
Fotó: Unsplash

Az idődet te osztod be, csak végezd el a munkád! Dolgoznál ilyen helyen?

Az elmúlt hónapokban egyre több vállalat vezette be a négynapos munkahetet, míg a bátrabb cégvezérek egyenesen korlátlan szabadságot biztosítottak a munkavállalóknak. A gamerek számára kifejlesztett készségalapú versenyplatform, a Stakester vezérigazgatója úgy véli, az említetteknél létezik egy jobb megoldás.Szabadabb szabadság

Nagyon sok vállalat próbálgatja a négynapos munkarendet, viszont én úgy érzem, közel sem elég rugalmasak. Ha megmondod az embereknek, hogy mikor kell dolgozniuk, akkor valójában nem biztosítasz számukra rugalmasságot. Lehet, hogy valaki például a hétvégéken szeretne dolgozni. Csak azért, mert egy munkahét struktúrája mindenkire vonatkozik, még nem jelenti az, hogy mindenki számára kedvezően működik.

-mondta Tom Fairey vezérigazgató.

Tom Fairey úgy látja a helyzetet, hogy a munka olyan dolog, amit csinálsz, nem pedig egy hely, ahova el kell menned. Éppen ezért a rugalmasságban látja a megoldást. A módszere egyszerű.

A Stakester alkalmazottjai lényegében akkor dolgoznak, amikor csak akarnak. Akár esténként, akár hétvégente. Nem műszakokban, óraszámok alapján mérik teljesítményüket, hanem kapnak egy feladatot, amelyet határidőre el kell végezniük. Semmilyen megkötés nincs, a lényeg, hogy időben kész legyenek a projektjükkel.

Természetesen vannak bizonyos íratlan szabályok. A dolgozóknak tiszteletben kell tartaniuk csapattársaik szabadságát és pihenő idejét. Például nem javasolt, hogy hajnali három órakor csörögjenek rá egy kollégára, mert épp szükségük van valamilyen segítségre. Továbbá elvárt, hogy ha csapatmunkát igényel egy projekt, akkor egymás között rendezzék le, hogy mikor dolgozzanak.

Működik

Fairey állítása szerint a rugalmas munkavégzés elképesztően jót tett a munkavállalóknak. Mióta bevezették, a cég értéke 2000 százalékkal nőtt. Az alkalmazottak kreatívabbak, kipihentebbek, jobb munkát végeznek és a mentális egészségük is jelentősen javult.

Mint mondta, mindenkinél más beosztás működik. Van, aki a hagyományos, ötnapos, reggel kilenctől délután öt óráig tartó rendszerben dolgozik, akad, aki esténként melózik, megint mások a hétvégéket áldozzák a projektekre. A rugalmasságnak köszönhetően bárki szabadon elmehet az orvoshoz, elviheti a gyerekét az oviba, vagy éppen a nap kellős közepén leugorhat a konditerembe.

Fairey hozzátette, hogy minden bizonnyal nem minden vállalatnál működne ez az elképzelés, de soha nem volt még alkalmasabb időszak arra, hogy a cégvezérek kísérletezzenek. Ahogyan azt a Stakester példája is mutatja, bizony megéri új módszereket kipróbálni.

Valami elindult

Ahogy Fairey is mondta, egyre több cég áll át a rövidebb munkahetekre, egyebek között a spanyolok is elindítottak egy hároméves tesztprojektet. Eddig csaknem 200 cég jelezte részvételi szándékát a tesztelésben, ami nagyjából 3000-6000 munkavállalót fog érinteni. A kormány hároméves tesztidőszakot tervez, amelyhez 50 millió euró támogatást biztosít. Ezt az Európai Uniótól származó helyreállítási alapból fedeznék. A projekt első évében a résztvevő kis-és középvállalatok extra költségeit 100, a második évben 50, a harmadikban pedig 25 százalékban pótolnák. Így bőven lenne idejük a cégeknek a folyamatok és az erőforrások optimalizálására. A munkavállalók fizetése nem csökkenne.

A spanyolok mellett az Unilever új-zélandi leányvállalat is bejelentette, hogy 20 százalékkal csökkenti az alkalmazottjaitól elvárt munkaórák számát, természetesen változatlan fizetés mellett.

Izlandon öt éven keresztül tesztelték a négynapos munkahét hatékonyságát, sikerrel. Az eredményeken felbuzdulva a szigetországi szakszervezetek azonnal mozgásba lendültek. Jelenleg az izlandi aktív munkavállalók 86 százalékának van lehetősége átállni a négynapos munkarendre. Túlnyomó többségük természetesen élt is a lehetőséggel.

November elején pedig a brit Atom Bank csatlakozott a négynapos munkarendre átálló cégekhez.

Az olyan vállalatok, mint a Finncap stratégiai tanácsadó és brókercég, vagy a Bumble randiapp pedig nemes egyszerűséggel évente 365 nap, azaz korlátlan mennyiségű szabadságot biztosítanak. Esetükben is annyi az elvárás, hogy mindenki maradéktalanul végezze el a feladatát.

A példákat hosszan lehetne sorolni. Magyarországon is lehetett olvasni néhány cég kísérletezéséről, de a paradigmaváltásra még várni kell.

Ne hagyd ki!