Souvlaki flat bread joghurt paradicsom
Fotó: Shutterstock

Jól megdrágult a magyar turisták egyik kedvenc étele

A görög vendéglátók a nyári szezonra készülve kénytelenek az emelkedő inflációval is kalkulálni. Ennek egyik legjellemzőbb példája a turisták és helyiek által is kedvelt street food, a szuvlaki árának alakulása.Világgazdaság egy ételben

A klasszikus grillezett hús laposkenyérbe csomagolva, salátával és fokhagymás joghurttal körítve Athénban ma átlagosan 3,30 euróba kerül, ami tavaly nyárhoz képest 30 százalékos áremelkedést jelent.

Fő hozzávalóinak – a húsnak, a zöldségeknek, a napraforgó olajnak – az ára mind jelentősen emelkedett, akárcsak az energiaárak. Még az is a mai napig érezteti hatását, hogy a pandémia idején megszakadtak az ellátási láncok, vagyis a világgazdaság fő problémái helyi szinten ebben az egy fogásban is megmutatkoznak.

A háború végét várják

Az ukrajnai háborút nagyon megérezzük – mondta a Reutersnek Thanaszisz Golasz, az egyik legrégebbi kebabos Monasztiraki kerületben, az Akropolisz árnyékában. Hozzátette, hogy a görög vásárlók nagy számban elmaradnak.

Míg korábban majdnem mindenki által megfizethető, olcsó harapnivalónak számított, a szuvlaki egyre inkább olyan étellé válik, hogy a kispénzűek kétszer is meggondolják, mielőtt megveszik.

Régebben kettőt-hármat is vettem, ma csak egyet, mert nagyon drága, a fizetés pedig kevés

- mondta egy 58 éves takarítónő, aki havonta 720 eurót (285 ezer forintot) keres.

Van, aki nem bánja

Az athéni Grill és Éttermi Szövetség közlése szerint az elmúlt 12 hónapban a sertéshús 30 százalékkal, a napraforgó olaj, amit általában Ukrajnából importálnak, 125 százalékkal, az áramköltség pedig több mint 100 százalékkal emelkedett.

Remélem, hogy a háborúnak gyorsan vége lesz

– monta Szpirosz Bairaktarisz, akinek családja 140 éve visz egy éttermet az Akropolisz közelében. Miután a villanyszámla összege megduplázódott, már nem nagyon tudja 3 eurónál olcsóbban adni a szuvlakit.

Az egyik turista az amerikai Georgia államból ugyanakkor nem találta drágának az ételt. Azt mondta: akár 10 eurót is megadna ezért a szuvlakiért, olyan finom.

Ne hagyd ki!