25 százalékon tetőzhet a hazai infláció, sokan aggódhatnak
Fotó: Shutterstock

25 százalékon tetőzhet a hazai infláció

Erről Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter beszélt egy rendezvényen. Mást is mondott.


Az infláció a következő egy-két évben is velünk maradhat, de aztán le fog csengeni. Addig el fogunk érni egy 25 százalék körüli szintre

– ezt mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) konferenciáján.

A Portfolio.hu beszámolója szerint a miniszter azt is elmondta: a kormány idén 4,5-5 százalék közötti GDP-növekedéssel számol, jövőre pedig 1 százalékossal. Ez azt jelenti, hogy a kormányzat szerint elkerülhetjük a recessziót.


A gazdaságfejlesztési miniszter szerint a koronavírusjárvány idején Magyarországon növekedtek az egyik legnagyobb mértékben a megtakarítások.Az ugyanakkor nem jó hír a bankszektornak hogy a magyarok megtakarításai elsősorban a befektetési jegyekbe, a készpénzbe és a betétbe áramlottak. Az utóbbi kettő ráadásul vagyonvesztéssel jár az infláció miatt. Nagy szerint vizsgálja a kormány, hogy miért készpénzbe áramlanak a megtakarítások, amikor ez valójában egy „zombi megtakarítás”.

Kevesebb figyelmet kapott az utóbbi időben a biztosítási szektor a kormánytól, mint a bankszektor, de ez meg fog változni, mert stratégiai ágazatról van szó, mondt a agazdaságfejlesztési miniszter. A leghamarabb a lakásbiztosítások területén lesznek beavatkozások, ahol szerinte a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítások nem hoztak áttörést. Jelezte: az Aegon és az Union után további biztosítókba szállhat be átmenetileg a kormány.

Ne hagyd ki!