Tartalékol a kormány, fogy a pénz az államkasszából
Fotó:123RF

Beruházásokat halaszt el a kormány, hogy növelje a tartalékokat

Jelentősen növeli pénzügyi tartalékait Magyarország - közölte a Pénzügyminisztérium.


350 milliárdos csomag

A magyar gazdaság újraindítása sikeres: a gazdaság teljesítménye 6,1 százalékkal nőtt, a beruházások 12 százalék felett bővültek, a foglalkoztatottak száma 4,7 millióra emelkedett, a munkanélküliségi ráta pedig 4 százalék alá javult. Mindez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság teljesítményét már kisebb mértékben szükséges állami beruházásokon keresztül is ösztönözni - olvasható a közleményben. A közlemény szerint a kormány úgy döntött, hogy egyes beruházásokat később valósít meg, ezzel jelentősen, összesen 350 milliárd forinttal növeli Magyarország idei évi pénzügyi tartalékait az államadósság csökkentése mellett.

Jut azért mindenre

Magyarország nemcsak az elsők között indította újra a gazdaságát, a magyar gazdaság mára meghaladta a járvány előtti teljesítményét. Ez lehetőséget ad az egyensúlyi mutatók javítására, amellyel erősödik hazánk pénzügyi stabilitása, tovább javul befektetői megítélése. A pénzügyi tartalékokat oly módon növeli a kormány, hogy közben jut forrás a 13. havi nyugdíjra, a családi adóvisszatérítésre, a 25 év alattiak adómentességére, és a munkát terhelő adók 750 milliárd forintos csökkentésére is - áll a PM közleményében.

Az intézkedésnek több oka is lehet: Jelentős a költségvetési hiány: az év első tizenegy hónapja után az államháztartás központi alrendszere 3931,3 milliárd forintos hiánnyal áll – tette közzé a Pénzügyminisztérium. Ebből

a központi költségvetés hiánya 3610 milliárd forint,

a társadalombiztosítás pénzügyi alapjaié 347 milliárd forint,

az elkülönített állami pénzalapok pedig 26 milliárd forintos

többletet értek el.

A döntésben az is szerepet játszhatott, hogy Brüsszelből az idén nem érkezik meg a helyreállításai alapból Magyarországnak járó források előlege, 326 milliárd forint.


Ne hagyd ki!