4,25 milliárd dollár (1258 milliárd forint) értékben bocsátott ki kötvényeket Magyarország. Ma pedig hasonló lépést tervez, euróban.


A részletek

A 2,25 milliárd amerikai dollár (USD) összegű, 10 éves futamidejű 2,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1 százalékkal, a 2 milliárd USD összegű, 30 éves futamidejű évi 3,125 százalékos fix kamatot fizető sorozat hozama 1,5 százalékkal haladja meg a referenciának számító hasonló futamidejű amerikai államkötvények hozamát. A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE és J.P. Morgan pénzintézetek voltak.

Mire kell a pénz?

A kötvények iránt jelentős volt a befektetői érdeklődés. A csaknem négyszeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál (UST + 1,30 százalék illetve UST + 1,80 százalék) 0,30 százalékponttal szűkebben sikerült árazni mindkét futamidőre. A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra, egyebek között a 2022. évi költségvetési hiány részbeni előfinanszírozására fogja felhasználni. A körvénykibocsátás komoly politikai vitát váltott ki idehaza. A magyar állam legutóbb 2014 márciusában bocsátott ki dollárkötvényt 1 milliárd dollár értékben ötéves és 2 milliárd dollár értékben 10 éves lejáratra 4,0 százalékos, illetve 5,375 százalékos kamattal.

  Varga Mihály sikerként értékelte a lépést

Frissítés

Egyértelmű nemzetközi sikert hozott a szerdai eurókötvény-kibocsátás, ami azt jelzi, hogy a nemzetközi befektetők bíznak Magyarországban - mondta a pénzügyminiszter budapesti sajtótájékoztatóján. Varga Mihály hozzátette: a mostani kibocsátások keretében kedvező feltételekkel, alacsony kamattal 10 és 30 év futamidejű, 4,25 milliárd dollár értékű dollárkötvény, valamint 7 év lejáratú, 1 milliárd euró értékű eurókötvény került a befektetőkhöz.

A miniszter szerint a nemzetközi pénzügyi folyamatok alakulása kedvező, alacsony költséggel lehet forrást bevonni, a dollár- és eurókötvények kamata több mint egy évtizede nem volt olyan alacsony, mint most.Varga Mihály elmondta: a 10 és 30 éves dollárkötvények kamata 2,1 és 3,1 százalék, míg az eurókötvény kamata 0,3 százalék közelében alakult. Mindez azt mutatja, hogy alacsony költséggel tudnak forrást bevonni a magyar gazdaság működtetéséhez.


Varga Mihály rámutatott: ezekre a kibocsátásokra azért is szükség volt, mert az Európai Unióban az európai helyreállítási alapról szóló döntés elhúzódik. Ugyanakkor kiemelte: a késlekedő uniós forrásokat ezzel pótolni lehet, így a kormány biztosítani tudja, hogy az elfogadott helyreállítási program az idén mindenképpen elinduljon.


Megjegyezte, hogy a mostani kibocsátás nem érinti a költségvetési hiányt, a tárca továbbra is az idénre tervezett 7,5 százalékos hiánnyal számol, emellett folytatja az adósság csökkentését is. Kérdésre válaszolva elmondta: azzal kalkulálnak, ha a vírus negyedik hulláma nem befolyásolja mélyrehatóan a gazdasági folyamatokat, akkor reaális lehet idén a 7 százalék körüli gazdasági növekedés.


Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közleményben ismertette: az 1 milliárd euró összegű, 7 éves futamidejű, 0,125 százalékos fix kamatot fizetősorozat hozama 0,326 százalék. A kötvény kuponja az eddigi legalacsonyabb, amelyet a magyar állam elért az eurókötvény-kibocsátásai során. A kötvénykibocsátás főszervezői a BNP Paribas, Citi, Goldman Sachs Bank Europe SE és J.P. Morgan pénzintézetek voltak. A 4-szeres túljegyzésnek köszönhetően a kötvényeket az eredeti árindikációnál 0,27 százalékponttal szűkebben sikerült árazni. A befolyó összeget az ÁKK Zrt. általános finanszírozási célokra, egybek között a 2022. évi költségvetési hiány részbeni előfinanszírozására fogja felhasználni - írta az ÁKK.


The Conversation

Friss

Fotó: Unsplash

Új funkcióval bővül a Facebook, a vállalkozások jól járnak

A Facebook új fejlesztése tovább bővíti azokat a szolgáltatásokat, amelyek kifejezetten a vállalati partnerek igényeire vannak szabva.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Sörínyencek figyelem: hamarosan érkezik az űrbéli sör!

A SpaceX magyar idő szerint szeptember 16-án, hajnali kettő óra kettő perckor indította Föld körüli útjára az Inspiration4 legénységét, amely szerencsésen visszatért. Az űrhajóban utazó négy civil egy ukulelét, művészeti alkotásokat és 30 kilogrammnyi komlót is vitt magával.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Unsplash

Az Apple egyszer már kis híján kizárta a Facebookot az AppStore-ból, ezért

A Wall Street Journal jóvoltából újabb, ezúttal is aggasztó információk jelentek meg a Facebookról.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!