Daruval emeltük egekbe a magyar gazdaságot

Építkezés

Photo by Andrew Coop on Unsplash

Daruval emeltük egekbe a magyar gazdaságot

Stabilan kilőtt az ipar, az építőipar termelése, a felhasználási oldalon pedig a szolgáltatások felfutásával párhuzamosan a háztartások fogyasztása húzta a bővülést.


Válság előtti szinten vagyunk

A második negyedévben 2,7 százalékkal nőtt a magyar gazdaság a január-márciusi időszakhoz képest, miközben az előző év azonos időszakához viszonyítva 17,7 százalékkal növekedett - derült ki a KSH részletes GDP-adataiból az MTI tudósításában. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság gyors kilábalásának köszönhetően a GDP elérte a válság előtti szintet az idei második negyedévben. A GDP növekedése ebben az időszakban 4 százalékkal meghaladta az eurózóna átlagos teljesítményét is.

Ipar, építkezések, fogyasztás

Nagyot nőtt az ipar teljesítménye, közel 37 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 40 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten. Az építőipar 18,4, a mezőgazdaság 1,1 százalékkal növekedett. A szolgáltatások hozzáadott értéke együttesen 12,4 százalékkal lett nagyobb. A legerőteljesebb növekedés a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, illetve az egészségügyi, szociális ellátás nemzetgazdasági ágban történt. 17 százalékot nőtt az infokommunikációs szektor is, ami azért is kiemelkedő, mert ebben a szektorban a bázis is kifejezetten magas volt. A háztartások tényleges fogyasztása 9,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakihoz képest.

Erős belföldi turizmus

A Portfólió értékelése szerint történelmi rekordra nyílik lehetőség, a kedvező kilátásokat ugyanakkor árnyalja, hogy a chiphiány és a szállítási problémák érdemben befolyásolják az ipari termelést. A nagy magyarországi autógyáraknak többször is le kellett állniuk az elmúlt időszakban - és van, amelyik most sem termel -, ami visszafogja az ipar növekedését. A belföldi turizmus kifejezetten erős nyarat zárt, miközben a külföldiek hiánya továbbra is gondot jelent Budapesten, összességében azonban a tavalyinál jobb a szektor helyzete.

Elemzők: jó szerkezetű növekedés

A magyar gazdaság teljesítménye a második negyedévben felülmúlta nemcsak a 2019 második negyedévi, hanem a járvány előtti utolsó negyedév, 2019 negyedik negyedének szintjét is, ráadásul a növekedés viszonylag kiegyensúlyozottan, minden területre kiterjedt - összegezték az MTI-nek nyilatkozó elemzők a szerdán megjelent részletes GDP-adatokból levont következtetéseiket. Regős Gábor, a Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint a gazdaság teljesítménye a szezonálisan kiigazított adatok alapján már meghaladja a vírus megjelenése előtti, 2019. negyedik negyedévi szintet. A válság nyertesének az információ, kommunikáció ágazat tekinthető, hiszen hozzáadott értéke több mint tizedével meghaladja a vírus megjelenése előttit.

Kiegyensúlyozott termelésbővülés

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint az adatokból egyértelműen látszik, hogy a válságból való kilábalás, a felzárkózás szerkezete viszonylag kiegyensúlyozott volt a termelési oldalon. Az ipar, az építőipar és a szolgáltató szektor érdemben hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdaság az idei év második negyedévére már teljesen le tudja dolgozni a válság okozta gazdasági visszaesést - mutatott rá. Az ING Bank szakértője kiemelte: a szolgáltatások hozzáadott értékének növekedését egyértelműen a gazdaság újranyitása serkentette. Egyedül a mezőgazdaság teljesítménye húzta vissza a második negyedév folyamán a GDP-növekedést, ám az ágazat csekély súlya miatt ennek nem volt meghatározó szerepe.

Ne hagyd ki!