Idén 3,7, jövőre pedig 3,3 százalékos lehet a munkanélküliség.


Történelmi rekord júliusban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése szerint a 2021. május–júliusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 197 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt. Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma, 12 ezerrel több az előző havinál és 94 ezerrel az egy évvel korábbinál, amely történelmi rekord. Ennek apropóján az MTI hazai elemzőket kérdezett, miként értékelik a friss számokat.

Munkaerőhiány miatti bérverseny

Az elemzők szerint a rekord foglalkoztatási szint elérését a harmadik hullám korlátozásainak feloldása és a szolgáltató szektor - főként a belföldi turizmus és a vendéglátás - helyreállása mellett szezonális tényezők is segítették. A nyitási lehetőséggel párhuzamosan láthatóan aktív toborzásba kezdtek a vállalatok, így a nyár végére visszatért a válság előtti feszesség a munkaerőpiacra. Ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozó elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a foglalkoztatás egyre több ágazatban kínálati korlátba ütközhet, vagyis a munkaerőhiány jelensége visszatérhet, ami pedig felfelé hajthatja a béreket. A feszes bérverseny pedig inflációs kockázatokat is hordoz, miközben segíti a GDP növekedését. Magyarán: a még több béremelés magasabb inflációt okozhat.

Bővebben itt írtunk arról, hogy a magyar gazdaságban annyira nincs munkaerő, hogy külföldi vendégmunkásokra szorul. A kormány idén nyáron meg is könnyítette a vendégmunkások toborzását.

The Conversation

Friss

Mennyiért lehet most lakást venni vagy bérelni Győrben és környékén?


Családi ház 30 millióért

Győr-Moson-Sopron megyében a panelek átlagos négyzetméterára 380 000 forint, a téglalakásoknál ez az összeg átlagosan 486 000 forint. Míg a lakások négyzetméterárai nőttek, addig a házaknál stagnálást figyeltek meg éves összevetésben, így egy átlagos, 100 négyzetméteres ingatlant továbbra is meg lehet vásárolni 30 millió forintért. Az átlagos lakásméret vételre 65-70 négyzetméter, amiért átlagosan 21,9 millió forintot adnak.


Bérlet havi 120 ezerért

Győrben jellemzően 120 000 forint a havi költség egy lakásra, addig Sopronban már átlagosan 80 000 forintért is lehet bérelni. A megyeszékhely magas árait nem csak a nyugati határ közelsége és a felsőoktatási intézmények indokolják, hanem az Audi gyárban foglalkoztatott ingázó vagy vendégmunkások is, akik albérlettel oldják meg lakhatásukat. Ennél drágábban csak Budapesten és Veszprémben lehet kiadni lakásokat az egyetemistáknak, illetve a vidéki munkavállalóknak, olvasható a Duna House közleményében.

Photo by Scott Graham on Unsplash

Figyelem! Fontos változások a NAV nyomtatványkitöltőben

Frissítsen az ÁNYK új verziójára, mert ellenkező esetben nem tud majd nyomtatványokat küldeni.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Photo by Valdhy Mbemba on Unsplash

Csodatörténet: a magyar anyuka megváltoztatta egy kongói család életét

Néhány ezer forinttal indult a történet Etyekről.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!