Elemzők: a további magyar béremelés inflációt okozhat

Iránytű az asztalon: merre tovább, magyar gazdaság?

Photo by AbsolutVision on Unsplash

Elemzők: a további magyar béremelés inflációt okozhat

Idén 3,7, jövőre pedig 3,3 százalékos lehet a munkanélküliség.


Történelmi rekord júliusban

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki jelentése szerint a 2021. május–júliusi időszakban a munkanélküliek átlagos létszáma 197 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,1 százalék volt. Júliusban 4 millió 704 ezer volt a 15-74 éves foglalkoztatottak átlagos havi létszáma, 12 ezerrel több az előző havinál és 94 ezerrel az egy évvel korábbinál, amely történelmi rekord. Ennek apropóján az MTI hazai elemzőket kérdezett, miként értékelik a friss számokat.

Munkaerőhiány miatti bérverseny

Az elemzők szerint a rekord foglalkoztatási szint elérését a harmadik hullám korlátozásainak feloldása és a szolgáltató szektor - főként a belföldi turizmus és a vendéglátás - helyreállása mellett szezonális tényezők is segítették. A nyitási lehetőséggel párhuzamosan láthatóan aktív toborzásba kezdtek a vállalatok, így a nyár végére visszatért a válság előtti feszesség a munkaerőpiacra. Ugyanakkor az MTI-nek nyilatkozó elemzők arra is figyelmeztetnek, hogy a foglalkoztatás egyre több ágazatban kínálati korlátba ütközhet, vagyis a munkaerőhiány jelensége visszatérhet, ami pedig felfelé hajthatja a béreket. A feszes bérverseny pedig inflációs kockázatokat is hordoz, miközben segíti a GDP növekedését. Magyarán: a még több béremelés magasabb inflációt okozhat.

Bővebben itt írtunk arról, hogy a magyar gazdaságban annyira nincs munkaerő, hogy külföldi vendégmunkásokra szorul. A kormány idén nyáron meg is könnyítette a vendégmunkások toborzását.

Ne hagyd ki!