A fogorvosok és a háziorvosok is kiérdemelték a béremelést

A béremelés mértéke attól függ, hogy a háziorvos a praxisközösség milyen formáját választja. De mi az a praxisközösség?


Hatékony egészségügyi alapellátás nélkül nincs jó színvonalú egészségügyi ellátás, és a háziorvosi praxisok működése, eredményessége nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az egészségügyi rendszer jól működjön, ezért a kormány úgy döntött, hogy a béremelésből a háziorvosok is részesülnek

– mondta Gulyás Gergely a kormányinfón.

A miniszter hozzátette, a háziorvosok komoly szerepet vállaltak a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, ezért megérdemlik, hogy elismerjék a munkájukat, fontos, hogy a magyar egészségügy alapköve erős talapzaton állhasson.

A miniszter tájékoztatása szerint három kategóriába sorolják a háziorvosoknak – valamint az állami ellátásban részt vevő fogorvosoknak – járó béremelések mértékét, attól függően, hogy milyen formában vállalnak praxisközösséget:

  • aki a legszorosabban együttműködik, az a teljes béremelést megkapja,
  • aki lazább közösséget vállal, az az emelés 80 százalékát kapja meg,
  • aki pedig nem vállal praxisközösséget, az a 30 százalékát.

Mi az a praxisközösség, mi az a csoportpraxis?

A hatályos jogszabályok szerint a praxisközösség a háziorvosi, házi gyermekorvosi, alapellátást nyújtó fogorvosi, védőnői szolgáltatók feladatainak ellátására létrejött működési forma.

A csoportpraxis olyan együttműködési forma, amely keretében a háziorvosi, házi gyermekorvosi alapellátási feladatok mellett a jogszabályban meghatározottak szerint a járóbeteg-szakellátás körébe tartozó egyes ellátások is nyújthatók.

A cél az, hogy a háziorvosi körzeteket nagyobb tömbökbe szervezik, így eltérő szakképesítésű orvosok, nővérek, diplomás nővérek együtt, teamként nyújtanak emelt szintű alapellátást – írja összefoglalójában az index.hu.

Decemberben 571 háziorvosi és 273 fogorvosi praxisban nem rendelt orvos. Borsod-Abaúj-Zemplénben a legrosszabb a helyzet, a megyében 67 háziorvosi és 15 alapellátó fogorvosi praxis áll üresen.


Ne hagyd ki!