Állami dolgozók szakszervezete: a bruttó 200 ezer legyen nettó 200

Képünk illusztráció

Állami dolgozók szakszervezete: a bruttó 200 ezer legyen nettó 200

A közalkalmazotti bértábla vetítési alapját évek óta nem emelték és jövőre sem várható.Emelést szeretnének

Bár értékeljük, hogy úgy tűnik, bruttó 200 ezer forintra emelkedik jövőre a minimálbér, a közszféra mesterségesen alacsonyan tartott bérei miatt kialakult jelentős munkaerőhiány okozta és most már az állampolgárok minőségi ellátását, ügyintézését érezhetően akadályozó helyzet megoldásához szerintünka kiinduló alap a nettó 200 ezres legkisebb bér lenne

- mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az Indexnek. Hozzátette: A szakszervezet három éve sürgeti, hogy a nagyjából 28 különféle jogállási és életpályatörvény helyett térjenek vissza az 1992 óta létező közalkalmazotti, köztisztviselői rendszerhez.

Sokan minimálbéresek

A közszférában dolgozó 600 ezer munkavállalóból 200 ezren keresnek a minimálbérnek megfelelő összeget. Például a kultúrában, a szociális ágazatban, illetve az egészségügyben, de akadnak, akiknek a garantált bérminimumot folyósítják. Számukra 30 százalékkal magasabb garantált bérminimumot, illetve utóbbit szintén 30 százalékkal meghaladó, bruttó 392 ezres diplomás minimálbért kellene adni a szakszervezet javaslatai alapján. A nettó 200 ezres legkisebb bér esetén a bértábla többi részét is ehhez igazítva kellene átalakítani. A közalkalmazotti bértábla vetítési alapját évek óta nem emelték. A szociális gondozásban úgy becsülik, hogy 40 százalékos a munkaerőhiány.

Ne hagyd ki!