A közalkalmazotti bértábla vetítési alapját évek óta nem emelték és jövőre sem várható.Emelést szeretnének

Bár értékeljük, hogy úgy tűnik, bruttó 200 ezer forintra emelkedik jövőre a minimálbér, a közszféra mesterségesen alacsonyan tartott bérei miatt kialakult jelentős munkaerőhiány okozta és most már az állampolgárok minőségi ellátását, ügyintézését érezhetően akadályozó helyzet megoldásához szerintünk a kiinduló alap a nettó 200 ezres legkisebb bér lenne

- mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az Indexnek. Hozzátette: A szakszervezet három éve sürgeti, hogy a nagyjából 28 különféle jogállási és életpályatörvény helyett térjenek vissza az 1992 óta létező közalkalmazotti, köztisztviselői rendszerhez.

Sokan minimálbéresek

A közszférában dolgozó 600 ezer munkavállalóból 200 ezren keresnek a minimálbérnek megfelelő összeget. Például a kultúrában, a szociális ágazatban, illetve az egészségügyben, de akadnak, akiknek a garantált bérminimumot folyósítják. Számukra 30 százalékkal magasabb garantált bérminimumot, illetve utóbbit szintén 30 százalékkal meghaladó, bruttó 392 ezres diplomás minimálbért kellene adni a szakszervezet javaslatai alapján. A nettó 200 ezres legkisebb bér esetén a bértábla többi részét is ehhez igazítva kellene átalakítani. A közalkalmazotti bértábla vetítési alapját évek óta nem emelték. A szociális gondozásban úgy becsülik, hogy 40 százalékos a munkaerőhiány.

The Conversation

Friss

Fotó: Shutterstock

Orbán: Bármelyik pillanatban visszavásárolhatja az állam a Liszt Ferenc repülőteret

A magyar kormánynak az a szándéka, hogy a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret visszavásárolja, és ez bármelyik pillanatban megtörténhet – mondta a miniszterelnök a vajdasági Ludason.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: MTI Kelemen Zoltán Gergely

Elhunyt Kornai János közgazdász

Életének 94. évében, hétfőn elhunyt Kornai János Széchenyi-díjas közgazdász, a Magyar Tudományos Akadémia tagja, a Harvard Egyetem és a Corvinus emeritus professzora, a francia becsületrend kitüntetettje, a svéd, amerikai, és más akadémiák tiszteletbeli tagja - közölte a család hétfő este az MTI-vel.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó: Shutterstock

Napelemre, fűtéskorszerűsítésre kérnél többmilliós támogatást? Ez az útja

A nagyszabású, lakosságnak szóló pályázat napelemes rendszerek és energiatakarékos, korszerű, elektromos fűtési rendszerek kialakításához nyújt támogatást. A kivitelező cégeknek hétfőtől van lehetőségük a regisztrációs kérelem benyújtására, a családok és magánszemélyek a program első ütemében december 6. és január 12. között pályázhatnak - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!