Nyáron véget ér az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma
Fotó: Shutterstock

Egészségügyi dolgozók tömege készülhet otthagyni a szakmáját

Jelenleg felmondási tilalom van érvényben a hazai egészségügyben, de ha annak vége, az egészségügyi alkalmazottak negyede hagyhatja ott a szakmáját egy friss kutatás eredménye szerint.


Sokan hagyhatják ott az egészségügyet

A megkérdezett egészségügyi dolgozók 25 százaléka hagyná ott a szakmáját, miután lejár a felmondási tilalom – derül ki a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) legfrissebb kutatásából. Rajtuk kívül 9 százalék nyilatkozott úgy, hogy átvándorolna a magánszektorba, továbbá 4,5 százalék keresne munkát inkább külföldön – írja a felmérésre hivatkozva Népszava.hu.

Az indokok között szerepel, hogy a megélhetéshez nem elegendő a fizetés, valamint egyre kevesebb egészségügyi alkalmazottra egyre több beteg és egyéb feladat jut. Frissebb hivatalos adatok ugyan nincsenek, de 2020-ban 3,5 ezer szakdolgozó hiányozott a szektorból. A portál információi szerint azóta rosszabbodhatott a helyzet. Tavaly március óta - amikor bevezették a szolgálati jogviszonyt - további 4 ezren hagyhatták ott az egészségügyet, a kötelező harmadik koronavírus elleni oltás elrendelése után pedig még 800 ember távozhatott. A csaknem 5 ezer távozó java szakdolgozó volt.

Megszűnik a felmondási tilalom

Amennyiben a FESZ felmérése pontos, a nyáron újabb próbatétel elé nézhet a szektor, hiszen május 31-vell megszűnik az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma. Ezt még a pandémiára hivatkozva vezették be, a nyugdíj mellett dolgozókra is vonatkozik. A helyzetet tovább nehezíti, hogy amíg tavaly a szektor béremelésére fordított 410 milliárd forintjából 330 milliárd jutott a 17-20 ezer orvosnak, addig a körülbelül 90 ezer szakdolgozó nagyjából 80 milliárdon osztozhatott. Ez komoly bérfeszültséget eredményezhetett, hiszen az orvosi és a szakdolgozói fizetések közti különbség a duplájáról a háromszorosára növekedett.

Ilyen eredmény született

A januári béremelés után márciusban tették közé azt a kérdőívet, melyben arra voltak kíváncsiak, mennyiben járul hozzá a kapott összeg a munkaerő megtartásához, mennyire elégedettek az érintettek a fizetésükkel és mik a terveik. A szakszervezet kérdőívére 705-en válaszoltak, többségükben magasan képzett, diplomás szakdolgozók. Kiderült: a válaszadók 83 százaléka a béremelést követően sem elégedett a keresetével – idézi a portál Soós Adriannát, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnökét.

A szakember az eredményeket több tényezővel magyarázza. Meglátása szerint a bértáblában szereplő összegeket megemelték ugyan átlagosan 21 százalékkal, azonban az érintettek 63 százalékának csökkentették a korábbi pótlékai összegét. Erre világít rá a felmérés azon része is, amely szerint a válaszadók csupán 17 százaléka érzékelt a 21 százalékos bérnöveléssel azonos mértékű emelést. Többségüknek a fizetésemelés 10 és 20 százalék közé esett, harmaduknál viszont a 10 százalékot sem érte el.

A szakember szerint ha mindez nem lenne elég, van olyan szakképző intézmény, amelyben az iskola elvégzése után csak a végzettek tizede készül az egészségügyben elhelyezkedni.


Ne hagyd ki!