Gum áruház Moszkvában
Fotó: Andrey Konstantinov / unsplash

A zavarosban halásznak az orosz importőrök, van is fogás, bőven

Oroszország különböző módszerekkel próbálja szinten tartani a kemény szankciókkal sújtott gazdaságát, ezek egyike a szürkepiaci import.


Gyenyisz Manturov miniszterelnök-helyettes szerint Oroszország szürkepiaci importja május óta összesen 6,5 milliárd dollárt tesz ki. Ez a szám az év végére akár a 16 milliárd dollárt is elérheti az Insider szerint, mivel Moszkva megpróbálja kijátszani a nyugati szankciókat: import árukat szállít az orosz piacra anélkül, hogy az eredeti gyártókkal megállapodna. Moszkva igyekszik olyan árukat találni, amelyek kívül esnek a nyugati szankciók hatókörén.

esti utcak\u00e9p Moszkv\u00e1ban boltokkal

Fotó: Alexander Popov / unsplash

Ez a szám a júniusi 2 milliárd dollárból ítélve az év végére 16 milliárd dollárra nőhet

− mondta a miniszterelnök-helyettes az Interfax hírügynökségenk, írja a Bloomberg.

Májusban a Kreml elindított egy programot, ami lehetővé teszi az úgynevezett párhuzamos importot. Ez azt jelenti, hogy megengedett a szürkepiaci értékesítés, ami anélkül látja el az orosz piacot áruval, hogy az eredeti gyártókkal megállapodnának.

Az orosz gazdaságot az ukrajnai invázió miatt kemény szankciókkal sújtották, ezek hatásairól már írtunk korábban. Befagyasztották egyebek között a devizatartalékokat, ami korlátozta a nemzetközi kereskedelmet. Eközben a nyugati vállalatok is elhagyták az orosz piacot, így a vállalatoknak és a fogyasztóknak hazai helyettesítők vagy más beszerzési módszerek után kell nézniük.

A múlt héten az orosz központi bank becslése szerint az import idén akár 31,5%-kal is visszaeshet a 2021-es 380 milliárd dolláros árumennyiséghez képest.

Az orosz gazdaság már az ukrajnai invázió előtt is igyekezett a hazai beszállítókra támaszkodni, Manturov szerint az engedély nélküli import sem árthat a helyi vállalatoknak.

The Conversation

Ne hagyd ki!