Jelentős gazdasági visszaeséssel számolhat a Kreml
Fotó: Shutterstock

Putyin így, az IMF úgy látja az orosz gazdaság jövőjét

A korábbinál borúsabb képet fest a világgazdaság idei növekedéséről az IMF új jelentése, azonban nem számol recesszióval egyik nagy nyugati gazdaságban sem. Oroszország viszont különösen nehéz időszak elé nézhet.


Nyilvános az IMF új prognózisa

Nem nagy meglepetésre csökkentette a világgazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzését a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a legújabb jelentésében. Az IMF várakozása szerint idén 3,2 százalékkal nőhet a globális gazdaság, amit jövőre 2,9 százalékos gyarapodás követhet. A 2022-es prognózisát bár 0,4 százalékkal, a 2023-asat pedig 0,7 százalékponttal mérsékelte a szervezet, recesszióra egyáltalán nem számít.

Rosszabb értékeket jósol a Valutaalap a fejlett gazdaságoknak, hiszen idén 2,5, jövőre 1,4 százalékos lehet az átlagos GDP-növekedésük. Ezek az értékek 0,8 és 1 romlást jelentenek a korábbi előrejelzéshez képest. Fontos azonban, hogy egyik nagy, fejlett gazdaságtól sem vár recessziót az IMF.

Nem jó, de nem is tragikus

Idén 2,3, jövőre 1 százalékkal nőhet a Valutaalap szerint az USA gazdasága, az eurózóna padig 2,6 és 1,2 százalékos növekedést érhet el. Olaszország GDP-je 3 százalékkal gyarapodhat 2022-ben, jövőre pedig 0,7-tel, Spanyolországnál ezek az értékek 4 és 2 százalék. Kifejezetten borúsak a német ipari statisztikák, különösen amiatt, mert igen kiszolgáltatottak a gázpiaci folyamatoknak, azonban Németország esetében is 1,2 százalékos gyarapodással kalkulál idén az IMF.

Kedvezőbb a Valutaalap fejlődő országokra vonatkozó prognózisa. Átlagosan 3,6 százalékkal nőhet idén a gazdaságuk, jövőre pedig 3,9 százalékkal. Ezek csupán 0,2 és 0,5 százalékkal alacsonyabb előrejelzések, mint áprilisban.

Van egy kivétel

A feltörekvő országok között kivételt jelent Oroszország. A Kreml ugyanis idén 6, jövőre 3,5 százalékos GDP-csökkenéssel számolhat a Valutaalap szerint. Az előbbi 2,5 százalékponttal haladja meg a korábbi előrejelzést, tehát az IMF optimistábbá vált az áprilisi prognózisához képest az eurázsiai országgal kapcsolatban. A visszaesést egyértelműen az oroszokkal szembeni nyugati szankcióknak tulajdonítja a szervezet


Ne hagyd ki!