World Economic Forum felirat
Fotó: Shutterstock

Davos üzenete: nagy próbatétel előtt a világgazdaság

A Nemzetközi Valutaalap vezetője szerint a világgazdaság valószínűleg a legnagyobb kihívással néz szembe a második világháború óta. Az Ukrajna ellen indított orosz háború tovább súlyosbítja a Covid világjárvány következményeit.

A világgazdaság az egymást követő krízisek nyomán egyre közelebb araszol a szakadékhoz – írja a CNN.

Csapás csapás hátán

Kristalina Georgieva, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatója a davosi Világgazdasági Fórumra időzített közleményében arra figyelmeztetett, hogy a csapások egybemosódhatnak.

A pandémia óta most először vesznek részt személyesen a világ vezető politikusai és üzletemberei a svájci csúcstalálkozón, hogy megvitassák az aktuális teendőket.

A pandémiát követő háború akadályozza a gazdaság helyreállását, és az emelkedő élelmiszer- és benzinárak révén fűti az inflációt

– véli az IMF fvezetője.

Emlékeztetett rá, hogy az emelkedő kamatok további terheket jelentenek az eladósodott országok, cégek és háztartások számára. A piaci turbulencia és az ellátási láncok további fennakadása ugyancsak kockázatot jelent.

Klímacélok szem előtt tartása

A Nemzetközi Energiaügynökség vezetője a davosi fórumon arra szólította fel az egyes államokat, hogy a háború okozta fosszilis energiahordozó-hiányra válaszul a helyes döntést hozzák meg.

Néhányan arra is használhatják az Ukrajna elleni orosz inváziót, hogy a fosszilis energiaiparba fektessenek be újabb összegeket

– hívta fel az figyelmet az Energiaügynökség vezetője. Fatih Birol úgy véli, hogy ezzel a klímacélok megvalósítása örökre ellehetetlenülne.

A globális stabilitás a tét

Robert Habeck német gazdasági miniszter arra figyelmeztetett: a problémákat nem lehet megoldani, ha csak egy-egy problémára fókuszálnak.

Ha egyiket sem oldjuk meg, attól tartok, globális recesszió következik. Ennek pedig súlyos következményei lesznek, nemcsak a klímavédelem, hanem a globális stabilitás szempontjából

- mondta Habeck.


Ne hagyd ki!