Ezer forintos
Fotó: Haszon Magazin

Miben érdemes tartani a pénzt, ha ilyen gyorsan romlik?  Elemzés

Kis kockázattal, 3–5 évre lekötve eddig főleg a szuper állampapírként ismert MÁP Plusz volt jó lehetőség, de közbeszólt a gyorsuló infláció. Fülöp Norbert a Haszon magazinnak összefoglalta most mibe érdemes fektetni.


Mire képes az infláció? 1 millió forint párnacihában tartott pénz 2019 és 2023 között mintegy18%-ot veszítene a reálértékéből akkor, ha az eddigi tényadatokkal, valamint az MNB inflációs prognózisok átlagával számolnánk. Öt év után az 1 millió forint már csak 818 ezer forintot érne. Látható tehát, hogy mindenképp szükség van valamilyen értékálló befektetésre.

A magas infláció hatására sokat veszített fényéből a 2019 júniusában induló Magyar Állampapír (MÁP) Plusz. A konstrukció egyébként igazi jolly joker, hiszen öt esztendő alatt évi 4,95%-os hozamot zsebelhetünk be vele, ráadásul a fordulókor keletkező kamat automatikusan hozzáadódik a befektetéshez, így kamatos kamattal lehet számolni. Lejáratkor pedig a teljes összeghez kamatadó nélkül (15%) jutunk hozzá! A MÁP Plusz egyébként sávosan kamatozik: mértéke az első félévben évi 3,5% , a második félévben 4,0%, a második évben 4,5%, a harmadik évben 5,0%, a negyedik évben évi 5,5%, míg az ötödik évben 6,0% (mindegyik érték egy évre vetítve).

Ráadásul a befektetés likvid, a papírtól minimális veszteséggel bármikor meg lehet szabadulni, ha a befektetett forintokra máshol volna szükség. A kamatfizetés utáni öt napban ugyanis minden szolgáltatónak 100%-os árfolyamon kell visszaváltani az állampapírt, míg más időpontokban 99,75%-os a visszavásárlási árfolyam.

Igen ám, de míg az éves 4,95%-os hozam a 2019-es 3,2%-os, illetve a 2020-as 3,3%-os infláció mellett még elviselhető volt, a 2021-re várt 5,1%-os pénzromlás már sokaknál kiverheti a biztosítékot. Ötéves távlatban (2019 és 2023 közt) a MÁP Plusszal ugyanis 1 millió forint befektetéssel 273 500 forint kamatot zsebelhetnénk be (4,95%-os éves hozammal számolva), ám ebből – a tényadatok és az MNF prognózis átlagával számolva – az infláció 182 250 forintot elvinne. Így reálértékben csupán 91 250 forint nyereséget zsebelnénk be. Ez még kevesebb lehet, ha az inflációs a vártnál magasabb lesz.

​Érdemes PMÁP-ra váltani?

Várhatóan a befektetők egy része a fix kamatú MÁP Plusz helyett az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír Pluszt (PMÁP) választhatja, amire remek lehetőséget ad az, hogy a MÁP Plusztól viszonylag jó feltételekkel lehet idő előtt megválni. (0,25%, vagy évfordulón 0% a költség.) Ámde a PMÁP által kínált kondíciók mások, és nem csak a kamatszámításban, ezt pedig a döntésnél alaposan mérlegeljük.

Kétségtelen előny, hogy reálhozamot garantál már az első években is, mert bár egyéves késéssel, de leköveti az infláció változását. A futamidő 3 vagy 5 év lehet, a kifizetendő kamat mértéke pedig a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Előbbi a megelőző naptári év átlagos fogyasztói árindex-változás%-os mértéke, ehhez jön a kamatprémium, ami a 3 éves futamidejű kötvénynél 0,75%, míg az 5 évesnél 1,25%.

A fenti kamatok akkor érhetők elő a PMÁP-pal, ha a kapott kamatot újra befektetjük, ugyanis ez értékpapír, szemben a MÁP Plusszal, tehát nem kamatos kamatozású. Az újra befektetett pénz értelemszerűen kisebb kulccsal fog kamatozni, hiszen a rövidebb futamidejű befektetés kamatfelára alacsonyabb.

A kamat újrabefektetése további kockázatot rejt magában, ugyanis a PMÁP esetén az újonnan kibocsátott sorozatok esetén az inflációt kompenzáló kamatra számított felár is eltérhet a jelenlegitől. Az új sorozatok prémiuma akkor csökkenhet, ha az infláció a várakozások feletti mértékben nő. Rendkívül magas infláció esetén tehát a PMÁP sem jelent betonbiztos védelmet, igaz, még mindig jobban járnak azok, akik ezt választották a nem inflációkövető termékek helyett.

Lényeges, hogy a 2019. június 1-je után vásárolt Prémium Magyar Állampapír kamatadómentes. Egyértelmű hátrány ugyanakkor, hogy egy idő előtti visszavásárlásnál 2%-os díjat számolnak fel, ami jelentős veszteség a jelenlegi alacsony hozamkörnyezetben.

Összességében tehát elmondható, hogy a PMÁP-nál az új állampapír addig lesz vonzóbb, amíg az inflációs ráták átlaga 3,25% alatt lesz a futamidő egésze alatt. Erre pedig a pár éves intervallumban bizony jó esély van. Arra viszont ügyelni kell, hogy a kapott kamatot újra befektessük, mert a számlán lekötetlenül hagyott pénz hozamveszteséget okozhat.

​Inflációkövető eurós állampapír?

Sokan elgondolkodtak az elmúlt hónapok erős forintgyengülését látva, hogy külföldi devizában, euróban, amerikai dollárban vagy akár svájci frankban tartsák a pénzüket. Jelentős arányban választották közülük a Prémium Euró Magyar Állampapírt (PEMÁP), ennél a kamat mértéke a kamatbázisból és a kamatprémiumból adódik össze. Előbbi az adott sorozat a kibocsátáskor meghatározott hónap szerinti euróövezeti infláció, amire a 3 és az 5 éves futamidejű kötvény esetében 0,5-1% kamatprémium jön hozzá. Bár a prémium nem tűnik magasnak, az eurózóna magas inflációja miatt mégis látványos, 3,9–4,4%-os a kamat. Persze sok PEMÁP vásárló nem kizárólag a kamatra, hanem egy esetleges komolyabb árfolyamgyengülésre apellál, mert így végül megfelelő hozam érhető el forintban.

Mivel azonban a forint–euró árfolyam mostanában elég hektikusan alakul, azoknak lehet érdemes a PEMÁP-ot választaniuk, akik mindenképp forintgyengülésre számítanak a következő pár évben, illetve ez ellen szeretnék bebiztosítani magukat.

​A meglepetés befutó: Babakötvény

A Babakötvény által nyújtott éves hozam a 3%-os kamatprémiumból és az előző évi inflációból tevődik össze, ami messze kiemelkedik az inflációkövető papírok közül. Mivel a 2021-es pénzromlás mértéke 5,1%-os lett, a Babakötvénnyel 8% feletti hozam érhető el most, de a következő években is 5-6%-kal lehet számolni. Ezenfelül az éves befizetések 10%-ának megfelelő, de maximum 12 ezer forint összegű állami támogatás is jóváírásra kerül. Tehát az állami „ajándék” pénzt havi 10 ezer forint megtakarítással lehet maximalizálni.

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy minden 2005. december 31. után született belföldi gyermek és 2017. június 30. napja után született külföldi gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad, amit az infláció mértékével megegyező kamatozású letéti számlán helyeznek el a Magyar Államkincstárban. Ahhoz, hogy ez az induló összeg a gyermek nevére szóló számlára kerüljön, és ott Babakötvényben kamatozzon, Start értékpapírszámlát kell nyitni a Magyar Államkincstárban, ezt követően a pénz máris kamatozik.

A Babakötvénnyel 18 év alatt, 3%-os átlagos inflációval számolva, évi 120 ezer forint befizetéssel és évi 12 ezer forint állami támogatással számolva végül mintegy 4,2 millió forint gyűlhet össze. Látható, hogy a hozam itt nem is rossz, nagyobb összegű megtakarítással pedig akár több tízmillió forintra is szert lehet tenni a futamidő végére.

Mint minden hasonló témájú cikkünkben, most is felhívjuk a figyelmedet arra, hogy a leírtakat ne tekintsd befektetési ajánlatnak. Csak bemutatjuk a lehetőségeket, a döntés a tiéd.

Ne hagyd ki!