A számítások szerint rosszul járnak a katázó egyéni vállalkozók a nyugdíjjal
Fotó: Shutterstock

Duplán ráfáznak a nyugdíjjal a katában maradók

A katázás átalakításával érintetlenül hagyott 50 ezer forintos tételes adó a nyugdíjszámításnál fontos szolgálati időt és az időskori ellátás várható összegét is kedvezőtlenül befolyásolja, hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.


Az egyik csapást az jelenti, hogy nagyon alacsony az elismert járulékalap (2022-ben havi 108 ezer forint), alig haladja meg a jelenlegi bruttó minimálbér felét. A másik csapás pedig a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény, ami komondja, hogy a minimálbérnél alacsonyabb keresetű biztosítási időszakot csak arányosan csökkentve lehet figyelembe venni a nyugdíjszorzót befolyásoló szolgálati idő kiszámításakor. Az arányosítás aszerint történik, hogy az adott időszaki járulékalap hogyan viszonyult a minimálbérhez.

A katások esetében ez az arány jelenleg 0,54, ezért a 2022-ben 12 hónapig katázók csak 0,54 évnyi szolgálati időt szereznek meg. E két tényező következtében egy főállású katás vállalkozó még egy minimálbéreshez képest is töredékannyi nyugdíjjogosultságra tesz szert!

A tételes adó mértéke havi 50 ezer forint maradt. Ez nagyon rossz hír a javuló nyugdíjkilátásokban reménykedő katásokat, hiszen így sem a járulékalap, sem az elismert szolgálati idő nem emelkedik. Sőt, bizonyos szempontból még rosszabbodott is a helyzet, mivel a módosítás során eltörölték a magasabb nyugdíjra jogosító 75 ezres katát. A Bankmonitor számításai szerint a sokáig katázók továbbra is arra számíthatnak, hogy nagyságrendileg 40 ezer forint lesz az induló állami nyugdíjuk mértéke. A megoldás ebben a helyzetben az lehet, ha elkezdenek más módon gyűjtögetni a nyugdíjas évekre.


Ne hagyd ki!