Nyugdíjas lépcsőzik, a novemberi pluszpénzt mindenki megkapja
Fotó: Shutterstock

Az állam ennyi pluszpénzt fizet novemberben a nyugdíjasoknak

Összesen 250 milliárd forintot folyósít külön juttatások címén az államkincstár a nyugdíjasoknak novemberben – mondta a Mediaworks Hírcentrumának nyilatkozva a pénzügyminiszter helyettese.


A nyugdíjprémium

Egy hónap múlva két jogcímen is külön összeghez jutnak a nyugdíjasok. November közepén – a rendes havi ellátással együtt – kézhez kapják a jogosultak a kiegészítő nyugdíjemelést és a nyugdíjprémiumot is. A nyugdíjprémium összeg nyolcvanezer forint, minden nyugdíjas és nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy ennyit kap kézhez. Tállai András felidézte, hogy a nyugdíjtörvény alapján 435 ezer embert ennél kisebb prémium illetett volna meg. A gazdaság teljesítményének köszönhetően azonban a kormány mindenkinek ki tudja fizetni a teljes összeget. A jogosultaknak ezen a címen összesen 198,7 milliárd forintot folyósít a kincstár.

A kiegészítő nyugdíjemelés

Ez a juttatás akkor jár, ha az infláció magasabb annál, mint amivel korábban a pénzügyi kormányzat számolt. Ez biztosítja a nyugdíjak vásárlóértékének a megőrzését. A pandémia miatt kialakult világgazdasági folyamatok – így ­például a nyersanyag- vagy a chiphiány – is közrejátszottak abban, hogy az infláció a tervezettnél magasabb lett, indokolta a döntést Tállai András.

A nyáron rendkívüli kiegészítő nyugdíjemelésről határozott a kormány, ilyenre korábban nem volt példa. Ám – főként a nemzetközi folyamatok miatt – most újabb kiegészítésre kell sort keríteni

– mondta a miniszterhelyettes.

A kiegészítés a nyugdíjprémiummal együtt érkezik majd meg, a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások novemberi kiegészítő emelésére 50,7 milliárd forintot fordít a költségvetés, amely 2,5 millió jogosult számára tartalmazza a januártól járó visszamenő emelést és az év végéig kifizetendő többletet is.


Ne hagyd ki!