Novemberbek két forrásból érkezik pluszpénz a nyugdíjasokhoz
Fotó: Shuttrerstock

Orbán: Novemberben érkezik a nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium

Orbán Viktor a közösségi oldalán közzétett videóben jelentette be, hogy a nyugdíjasok november 10. és 15. között kapják meg az inflációs nyugdíj-emelést. A miniszterelnök azt is elmondta, hogy a kormány nyugdíjprémiumot is tervez fizetni, azt is novemberben.A kormányfő az egyik legfontosabb, nagy nemzeti célnak nevezte a nyugdíjasok megbecsülését, hozzátéve, hogy jövőre is meg fogja kapni minden nyugdíjas a 13. havi nyugdíjat.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a brüsszeli szankciók miatt tovább nőtt az infláció egész Európában, így Magyarországon is. Ezért a kormány idén már másodszor, ismét inflációs nyugdíj-kiegészítést fizet, amit idén november 10. és 15. között kapnak kézhez a nyugdíjasok. A gazdasági növekedés mértékét látva Orbán Viktor úgy látja, hogy idén is lehetőség lesz nyugdíjprémiumot fizetni a magyar nyugdíjasoknak, amit a tervek szerint a novemberi nyugdíjjal kapnak majd kézhez.


Orbán Viktor a közrádiónak már pénteken is beszélt a nyugdíjakról, becsületbeli ügynek nevezve a nyugdíjasoknak tett ígéretek betartását. A nyugdíjprémium várható összege a nyugdíjguru.hu számításai szerint jogosultanként tízezer forint lehet (ha az ellátásuk november havi összege meghaladja a 80 ezer forintot). A számítási képlet a következő: a novemberi ellátás egynegyedét (de legfeljebb 20 ezer forintot) kell megszorozni annyival, amennyivel a GDP tényleges növekedése meghaladja a 3,5 százalékot (de legfeljebb 4-gyel)4 százalékos várt növekedés esetén a nyugdíjprémium maximuma 20.000 x 0,5 = 10.000 forint. Így a 2,5 millió jogosultnak az állami költségvetés legfeljebb 25 milliárd forintot osztana szét.

Ne hagyd ki!