Nyugdíjas néni pénzt számol
Fotó: Shutterstock

Mikor lesz legközelebb nyugdíjemelés? Mutatjuk!

Az óvatosabb szakemberek 1,5 százalékos emelést várnak, a pozitívabb előrejelzések akár 3 százalékot is mondanak arra, hogy mennyivel is nőhet meg a nyugdíj idén. Azonban ez a 2022-es évvel ellentétben nem a nyári nyugdíjkorrekcióval, csupán a nyugdíjtörvény szerint kiegészítő emeléssel érkezhet meg majd novemberben.A jelek szerint a magyar kormány kivár és a januári 15 százalékos emelés után várhatóan csak a kötelező nyugdíjkorrekciót teljesítik majd

– nyilatkozott a témában Farkas András nyugdíjszakértő.

Továbbá rossz hír lehet, miszerint nyugdíjprémium valószínűleg idén nem lesz, mivel ez a kedvező gazdasági – 3,5 százalék feletti – GDP-mutató alapján járna. Azonban ez idén a Magyar Nemzeti Bank predikciói alapján 0-1,5 százalék közt lehet itthon.

Ezt is olvasd el: 2000 óta ennyivel nőtt az átlagnyugdíj, mutatjuk a számokat

Figur\u00e1k p\u00e9nz\u00e9rm\u00e9k k\u00f6zt

Az Infostart értesülései szerint a jegybank jelentése szeptember 8-án érkezik majd, ami 16,5-19 százalék közötti inflációt mutathat ki. Az MNB 16,5-18,5 százalék közé várja az éves pénzromlást. Ezek alapján jöhet létre a 1,5-3 százalékos nyugdíjemelés. Ha utóbbi következik be, akkor a 208 ezer forintos átlagnyugdíj 6500 forinttal nőhet.

Ez is érdekes lehet számodra: Miért jár jobban az, aki később megy nyugdíjba? Itt a válasz

A korrekció visszamenőleges 10 hónapra, így aki az átlagnyugdíjjal megegyező ellátmányt kap, a megemelkedett novemberi juttatás mellett 65 ezer forintos kiegészítést is kap.

A jegybank azonban azt vázolta fel, hogy jövőre már 3,5-4,5 százalék között alakulhat a gazdasági növekedés, ami által jövő novemberében már reális lehet az idén elmaradt prémium a nyugdíjasok számára.

Ne hagyd ki!