Piros ruhás nő Görögországban hófehér házak között
Fotó: Shutterstock

Aranyéletük van a dollárral fizető amerikai turistáknak Európában

Azok az amerikaiak, akik a pandémiás utazási korlátozások után idén nyáron Olaszországba, Görögországba vagy Spanyolországba látogatnak, jól járnak: az ételek, a szállások dollárban sokkal megfizethetőbbek számukra, mint az elmúlt húsz évben bármikor.


Egy év alatt 8 százalékkal csökkent az euró értéke a dollárral szemben, 2002 óta most van a legalacsonyabb szinten, az 1,03-as váltási aránnyal. A legtöbb elemző szerint ez még nem is a vége: akár 1/1-es érték is lehet.

Európa akciós 

Pesszimista vagyok az euróval kapcsolatban, amíg nem látok olyan hírt, hogy a globális növekedés erőteljesen beindult – mondta a Nomura elemzője a CNN-nek. Jordan Rochester úgy véli, hogy augusztus végére paritásba kerül a két pénznem.

Ami jó az amerikai turistáknak, az rossz az európai üzleteknek, amelyeknek dollárban árazott energiát, nyersanyagot és alkatrészt kell venniük. Az emelkedő importköltségek tovább emelhetik az árakat a 19, eurót használó európai országban, ahol júniusban az éves infláció 8,6 százalékos rekordértéket ütött meg.

Elemzők szerint van néhány tényező, amely a befektetőket az eurótól való megszabadulásra ösztönzi. Az euró a második legtöbbet használt fizetőeszköz a világon.

Még olcsóbb lehet

Világszerte egyre erősödik a recessziós félelem. Az ukrajnai háború európai közelsége, valamint a kontinens orosz energiahordozóktól való függése azonban Európát inkább törékennyé teszi, mint az Egyesült Államokat.

Az európai földgázárak március óta rekordszintre emelkedtek. Oroszország csökkentette az Európába irányuló gáz mennyiségét, a fontos Északi Áramlat csővezetéket pedig hamarosan karbantartás miatt lezárják. Norvégiában gázipari dolgozók sztrájkot jelentettek be, de ezt – élve jogával - az oslói kormány leállította, így rövid időn belül helyreállhat a kitermelés.

Az eurózónában téli krízisre számítunk, és arra, hogy az energiaárak nagyon magasan maradnak – mondja Rochester. Az euró általában gyengébben teljesít, amikor a befektetők kevésbé kockázatos eszközöket keresnek.

A másik tényező a kereskedelem. Németország nemrég havi külkereskedelmi hiányt jelentett be, ami ritkán fordul elő, és annak a jele, hogy a magas energiaárak ránehezednek a gyártókra Európa legnagyobb exportőrénél. A gyengébb euró így fontossá válik, hogy az euróblokk exportját versenyképesebbé tegye.

Európa ugyancsak lemaradt az Egyesült Államok mögött a kamatemelésben. Ez azzal jár, hogy a befektetők inkább parkoltatják a pénzüket az Egyesült Államokban, ahol több hasznot remélhetnek.

The Conversation

Ne hagyd ki!