Egyelőre nem jelentek meg az importtermékek az üzletekben nagy mennyiségben
Fotó: Shutterstock

Főleg magyar zászlócska áll az árstopos élelmiszerek mellett

Megvizsgálták, elárasztotta-e az élelmiszerárstop miatt a magyar üzleteket az olcsó importáru. Román csirkehúst, szlovák és lengyel lisztet lehet találni a nagyobb üzletekben, azonban…


Megoszlottak a vélemények az árstop hatásairól

Az Agrárszektor.hu gyűjtötte össze, hogy milyen aggodalmak merültek fel a csirkemellre, a csirke far-hátra, a sertéscombra, a cukorra, a lisztre, a 2,8%-os UHT tejre és az étolajra vonatkozó hatósági ár bevezetése miatt. Többen tartottak attól, hogy az üzletek olcsó importtermékekkel helyettesíthetik az árstop miatt a kicsit költségesebb hazait. Ez pedig rossz hatással lehet a termelőkre.

Az aggályok között szerepelt továbbá az is a Magyar Állattenyésztők Szövetsége részéről, hogy a sertéságazat már így is komoly és régóta fennálló problémákkal küzd. Nagyon alacsonyak a felvásárlási árak és rendkívül megnőttek a termelési költségek. A magyar sertéstartók 15-20 százaléka gondolkodik a tevékenysége szüneteltetésén, közöttük pedig olyanok is vannak, akik végleg kiszállnának.

A Magyar Brojlerszövetség pedig arról beszélt, hogy így is hatalmas probléma a takarmány és az energia árának növekedése, amit alig tudnak kigazdálkodni a baromfitartók. Ezért közülük is sokan gondolkodnak az állattartás felhagyásán. Az ő helyzetüket nehezítheti a mostani helyzet, ezért a csirkehúshiányra is fel lehet készülni.

A Takarékbank agrárszakértője azonban azon a véleményen volt, hogy a három hónapos akció rövid időtartamnak számít ahhoz, hogy hatással legyen a mezőgazdasági termelőkre és a hazai feldolgozókra.

Megvizsgálták a termékek eredetét

A HVG is készített egy összefoglalót a témábanazt vizsgálta, hogy az élelmiszerárstop több mint másfél hete alatt milyen változások történtek az üzletek kínálatában. A portál a legolcsóbb termékeket vizsgálta. Spoiler: úgy tűnik, egyelőre nincs nagy változás a termékek eredetében:

  • Az UHT tejek többségükben hazai termékek voltak.
  • A finomliszteknél több esetben nem egyértelmű a származási ország, csupán a forgalmazó. Magyar a legolcsóbb liszt viszont a CBA-ban, valamint a Lidlben, azonban szlovák az Aldiban.
  • A kristálycukroknál sem derül ki többször az, hogy import vagy hazai termék. A CBA-ban és a Spar-ban kapható kristálycukrok csomagolásán kaposvári a cukorcsomagoló és forgalmazó cég, de találni cseh és lengyel termékeket is.
  • A csirkemellből csupán a Sparban volt a román csirkemellfilé a legolcsóbb, a többi üzletben magyar zászló jelezte a hús eredetét.
  • A far-hát termékkategória két áruházban nem jelent meg önmagában. A pultos helyeken magyar zászló állt a termék mellett. Csomagolt árukaént az Aldiba pedig Kisvárdáról érkezett.
  • A sertéscomb mindenhol magyar volt, az Aldi esetében viszont nem találtak ilyen árut a hűtőpultban.
  • Az étolajról sem lehetett többször megállapítani az eredetét, azonban az Aldinál, a CBA-nál, a Lidlnél, a Pennynél és az Auchannál hazai volt a termék.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkárának tájékoztatása szerint egyébként a múlt héten csupán 17 üzletben találtak szabálytalanságot a szakemberek.

A kisebb boltok rosszabbul járhatnak

A közelmúltban a témában a Haszon.hu az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkárának, Vámos Györgynek a véleményét idézte. A szakember szerint a kis üzletek egészen biztosan betartják az árstopot, azonban az amiatt kieső nyereségüket valahogyan pótolniuk kell. Azt valószínűleg nem tehetik meg, hogy más termékek árát feljebb viszik, hiszen sok árérzékeny vásárlójuknak az nem tetszene. Az sem lehet gyakori megoldás, hogy az üzletek olcsóbb importáruval helyettesítik az árstoppal érintett termékeket, hiszen a beszállítóik zöme magyar és tartós szerződésük van.

Ezért talán a legegyszerűbb megoldás az lehet, ha szűkítik az akciós termékeik körét. Emellett elhalaszthatnak tervezett beruházást, felújítást azért, hogy költséget takarítsanak meg. A szakember szerint több megoldás is lehetséges, azonban az biztos, hogy minél kisebb a bolt, annál nehezebb lehet pótolnia az árbevétel-kiesését.


Ne hagyd ki!