Szép, fekete hajú, fehér pólós, fekete zoknis lány épp OnlyFans tartalmat tölt fel a MacBook-ján
Fotó: Unsplash

A bécsi múzeumok a prűdsége miatt szakítottak a Facebook-kal

Meglehetősen különleges taggal bővült az erotikus tartalmairól elhíresült OnlyFans tartalomgyártóinak csapata: Bécs turisztikai testületével.


Mindenre van megoldás

Legyen szó kortárs vagy klasszikus alkotókról, az erotika valamilyen mértékben szinte minden híres és elismert művész munkájában visszaköszön. Alapvetően ezzel nincs semmi probléma, sőt, a szóban forgó művek bemutatását is könnyedén meg lehet oldani egy egyszerű korhatáros kiállítással. Napjainkban azonban elképesztően fontossá vált a közösségi média jelenlét, ami alól a múzeumok, galériák, kiállítótermek sem képeznek kivételt. Viszont a Facebook, az Instagram, a Twitter, a TikTok és a hozzájuk hasonló platformok szigorú szabályokat alkalmaznak az erotikus tartalmak terjesztésére a felhasználók, főleg a fiatalok védelme érdekében, amit az osztrák főváros turisztikai testülete is megtapasztalt. Júliusban például felfüggesztették az Albertina Múzeum TikTok fiókját, mert egy olyan videót tett közzé, amelyben egy (nem teljesen) meztelen ember látható. De megemlíthetnénk a Leopold Múzeum esetét is, amely idén egy olyan videót posztolt a Facebook-ra és az Instagram-ra, amely Koloman Moser "Liebespaar" festményét mutatja be. A videót mindkét platformon „potenciálisan pornográfnak" minősítették, és letiltották. A szomszédaink nem estek kétségbe, és egy szabadabb, megengedőbb oldalhoz fordultak segítéségért. Az OnlyFans-ről van szó.

A jövő itt van

Az OnlyFans alapvetően egy olyan közösségi média platform, ahol a felhasználók egy bizonyos előfizetésért, havidíjért cserébe exkluzív tartalmakhoz férhetnek hozzá. A törvénysértő, erőszakos kontentek kivételével szinte bármit „áruba bocsáthatnak" a tartalomgyártók. Az oldal leginkább az erotikus tartalmai miatt vált ismertté, ugyanis a 18+-os kategóriában bárki közszemlére teheti idomait. Fogalmazzunk úgy, hogy van kereslet a platform szolgáltatásaira, amelyek lehetőséget biztosítanak a „polgárpukkasztóbb" műalkotások terjesztésére, népszerűsítésére is.

Bécs turisztikai testülete végül szeptember 22-én létrehozta a saját OnlyFans fiókját, ahova 17 műalkotást már fel is töltött. A felhasználók három dolláros havidíjért cserébe tekinthetik meg a tartalmakat. Azok, akik október 31. előtt fizetnek elő a szolgáltatásra egy ajándék bécsi városkártyára is jogosultak, amellyel egyebek között ingyenesen igénybe vehetők a tömegközlekedési eszközök, ingyenes látogathatók a múzeumok is.

Ezek a műalkotások kulcsfontosságúak Bécs számára. Igazságtalan és frusztráló, ha nem lehet terjeszteni őket az olyan erős kommunikációs csatornákon, mint a közösségi média. Ezért gondoltunk az OnlyFans-re – végre egy módja annak, hogy megmutathassuk ezeket az alkotásokat is.

-fogalmazott Helena Hartlauer, a bécsi turisztikai testület szóvivője.

A pandémia alatt elképesztően népszerű volt az OnlyFans, amely egy év alatt 615 százalékos forgalomnövekedést könyvelhetett el, éves forgalmának értéke pedig meghaladta az 1,7 milliárd angol fontot.

Ne hagyd ki!