Csúcsokat döntött az áramfogyasztásunk és az üzemanyag iránti hazai kereslet is a közelmúltban
Fotó: Shutterstuck

Úgy faljuk az áramot és a benzint, mint még soha

Márciusban ismét havi rekordot döntött az hazai áramfogyasztás. Emellett benzinből és dízelből is óriási mennyiség fogyott az első negyedévben, bár ebben az esetben közrejátszhatott az üzemanyag-turizmus is.


Rengeteg áramot fogyasztunk

Január után márciusban is megdőlt az adott hónapra vonatkozó hazai villamosenergia-fogyasztási rekord. Az előző havi 4145,3 GWh-s bruttó magyarországi villamosenergia-igény 2,2 százalékkal volt magasabb, mint a 2021 azonos hónapjában, amikor szintén rekord született. Az idén márciusi 6,3 Celsius-fokos átlaghőmérséklet pedig 0,1 fokkal haladta meg az egy évvel korábbit – írja a Portfolio.hu.

Igen kedvezően alakult azonban az áramimport aránya. A behozott mennyiség a teljes áramfogyasztásunk 23,41 százalékát fedezte a múlt hónapban. Ez az egy évvel korábbi értéknél alacsonyabb (akkor 25,25 százalékot tett ki), valamint 2013-ban volt utoljára ennél kedvezőbb az adat.

Azonban, ha a teljes negyedévet nézzük, már kevésbé pozitív a helyzet. Az idei év első három hónapjában 28,02 százalék volt az áramimport részaránya a hazai fogyasztásban, amíg tavaly ugyanilyenkor 27,5.

A magyarországi erőművek termelése is havi rekordot döntött márciusban, hiszen elérte a 3172-3175 GWh-t. Az össztermelés 17 százalékát adták a megújuló források (nagyjából 542,7 GWh-t), azon belül leginkább a naperőművek domináltak (körülbelül 295 GWh-val). Továbbá a negyedéves adatok arra utalnak, hogy a megújuló energiaforrások aránya új rekordot érhet el idehaza 2022-ben.

Az Ukrajna felől érkező áramimportunk egyébként megszűnt egy időre február 24 után az ukrán rendszer próbaüzeme miatt, azonban március második felében ismét élénk volt az energiaáramlás a keleti szomszédunk felől hazánk irányába. Pontos adatok ugyan még nincsenek az említett időszakra viszont igen valószínű, hogy előző hónapban kevesebb ukrán áram érkezett Magyarországra, mint egy évvel korábban, amikor a teljes importunk 25,1 százalékát adta.

Élénkült a hazai üzemanyagpiac is

Azonban nem csak az áramfogyasztásunk növekedett jelentősen a közelmúltban, hiszen a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) adatai alapján a tagvállalatainak a kiskereskedelmi benzinellátása 29,5, a gázolajé pedig 36,7 százalékkal emelkedett az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához képest – írja a hvg.hu.

Igaz, hogy 2021 első három hónapjában igen alacsony volt a töltőállomások forgalma, azonban a korábbi évek értékeit figyelembe véve is nagyjából 20 százalékkal volt magasabb az említett időszakban a kereslet. A MÁSZ főtitkára szerint a forgalom jelentős növekedése mögött elsősorban az élénk üzemanyag-turizmus állhatott.

Továbbá jelentősen átrendeződött az értékesítés szerkezete egy év alatt. 40 százalékkal nőtt ugyanis a 95-ös benzinből eladott mennyiség, amíg a prémium iránt az igény 12 százalékkal csökkent. A dízel esetében is hasonló volt a trend: a normál üzemanyagból 43 százalékkal több fogyott, amíg prémiumból 2 százalékkal kevesebb. Ennek az lehet az oka, hogy amíg a november 15 óta érvényes ársapka vonatkozik a normál minőségűre (fixen 480 forintba kerül egy liter), addig a minőségibb üzemanyagra nem (a benzin esetében 690 forint, a gázolajnál 790 forint környékén kell jelenleg fizetni a kiskereskedelemben literenként).

Ne hagyd ki!