A magyarok többsége támogatja a hatósági árak meghosszabbítását
Fotó: Shutterstock

Megkérdezték a lakosságot az árstopról, bő kétharmad támogatja

A magyarok többsége örül az élelmiszer- és üzemanyagárstop meghosszabbításának. Mutatjuk a felmérés eredményeit.


.

Meghosszabbította a kormány az árstopot

Július 1-ig hosszabbítja meg a kormány az egyes élelmiszerekre és üzemanyagokra vonatkozó ársapkát. Ez a nem prémiumkategóriás benzin és a gázolaj fix, 480 forintos literenkénti árának a megmaradását jelent a következő hónapokban is. Az előbbi tankolása esetében így literenként nagyjából 111 forint, az utóbbi vásárlásakor pedig körülbelül 194 forintot marad a tankolók zsebében – írja a Napi.hu.

Ez azonban nem jelent sok jót a kisebb benzinkutaknak. Egyes szakértők úgy látják, hogy a támogatások és a könnyítések ellenére is akár több száz kút zárhat be június 1-e után.

Az élelmiszerekre is marad az árstop

Az üzemanyag mellett – mint azt már említettük – megmarad az ársapka a hét élelmiszer-termékkör, vagyis a kristálycukor, a BL55-ös búzafinomliszt, a finomított napraforgó-étolaj, a házi sertéscomb, a csirkemell, a csirke far-hát és az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt, 2,8 százalékos zsírtartalmú tehéntej esetében is.

Az élelmiszerboltosokat ugyan nem érinti olyan súlyosan a hatósági ár, mint a benzinkutasokat, azonban Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint néhány beruházás és beszerzés is későbbre csúszhat az árstop miatt. Mi is írtunk róla, hogy más termékek árán az indokoltnál nagyobbat emelhetnek a kereskedők, hogy mérsékeljék a veszteségeiket.

Felmérték, kik örülnek leginkább az árstopnak

A hatósági árak meghosszabbítása miatt arra kereste a választ a Pulzus Kutató a Napi.hu számára készült legújabb kutatása, hogy mennyire támogatott a kormány döntése, és kik örülnek neki a leginkább. A reprezentatív felmérés ezer személy megkérdezésével készült.

A kutatásból kiderül, hogy az emberek több mint kétharmada (68 százalék) támogatja a döntést. A nők körében különösen népszerű az intézkedés, hiszen 79 százalékuk áll mellette, amíg a férfiaknak „csupán” az 53 százaléka.

Érdekesen alakult a támogatók aránya a felsőfokú végzettséggel rendelkezők körében, hiszen csak kis többség, 51 százalék ért egyet a meghosszabbított árstoppal. Hasonlóan meglepő lehet a legalacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők körében készült kutatás eredménye, ami 70 százalékos támogatottságra mutat rá.

A felmérés arra is rávilágit, hogy minél kisebb településen él valaki, annál inkább egyetért a kormány döntésével. Amíg a falvakban és a kisebb városokban 72-72 százalék a pozitívan vélekedők aránya, a megyei jogú városokban 66, a fővárosban pedig 57.

A különböző korosztályokat vizsgálva leginkább a 60 év felettiek támogatják az árstopot (73 százalék), amíg 39 éves kor alatt ez az érték 63 százalék.

Ne hagyd ki!