Az ukrajnai háború változást hozott az európai biotermékek piacán is
Fotó: Shutterstock

Betett a háború és az infláció a biotermékek piacának

A klímaváltozás és az ukrajnai háború sem kedvez a biotermékek keresletének. Kisebb sebességre válthat a bioáruk bővülése európai szinten is.


Csökken a kereslet a biotermékek iránt

Meredeken emelkedtek az élelmiszerárak az utóbbi hónapokban, így a biotermékek költsége is. A tendencia nem csak hazánkra jellemző, hanem más európai országokra is. Az ukrajnai háború miatt különösen megnőtt az élelmiszerek ára, ami a vásárlási szokások változását is magával hozta a kontinensen – írja a magyarmezőgazdaság.hu.

A Bundesverband Naturkost Naturwaren (BNN) adatai szerint a bioboltok és bioszupermarketek lényegesen kevesebb árut adtak el az idei év első negyedévében, mint 2021 azonos időszakában. A BNN szakértői valószínűsítik, hogy a vásárlók a bizonytalan gazdasági helyzet és az elszálló infláció miatt a közeljövőben egyre inkább a kedvezőbb árfekvésű sajátmárkás termékeket vásárolják meg az üzletekben, mint a drágább bioárut.

A biotermelők hiába pakolják ki termékeiket a piacokon, hiába állapodtak meg a szupermarket-hálózatokkal, az emberek számára a meglehetősen drága bioélelmiszerek egyre kevésbé fontosak. Ha az infláció továbbra is magas marad vagy tovább emelkedik, a fogyasztók gyakrabban választanak olcsóbb termékek közül, és aktívan keresik a különleges, akciós ajánlatokat

- közölte a BNN közleményében.

Keresztülhúzhatta az infláció a németek számítását

Cem Özdemir németországi agrárminiszter az évtized végére 30 százalékos biorészesedést szeretne elérni a német agráriumban. A BNN szerint azonban ezt a célt most keresztülhúzhatta az ukrajnai háború.

Hiába növekedett folyamatosan az elmúlt években Németországban a bioélelmiszerek piaca, és vertek gyökeret a biotermékek a legtöbb német élelmiszerüzletben, most megtörni látszik a tendencia a magas áraik miatt.

A jóléti társadalom életszintje – alacsony munkanélküliség és növekvő jövedelem, magas megtakarítási szándék – megengedte, a magas mennyiségű biotermékek termesztését és előállítását. Azonban a jelenlegi kiemelkedő infláció és a gazdasági aggályok miatt a kép megváltozik

– írja az elemzés.

Körvonalazódik a jövő

A háború kitörése óta ugyan nincsenek pontos adatok a biotermékek piacáról, azonban a kutatások szerint emelkedett a diszkontok forgalma, és csökkent a specializálódott boltoké, mint például a bioüzleteké.

A BNN ebből levonta a tanulságot, hogy „a biofogyasztás igénye önmagában nem elég a táplálkozás, a klímavédelem és a biodiverzitás összeegyeztetéséhez”. Emellett szorgalmazzák, hogy a német kormányzat tegye szabadabbá a gazdasági tervezést a gazdák számára, és talán jobb lenne, ha nem ragaszkodnának annyira a biogazdaságok 30 százalékos piaci részesedéséhez az évtized végére.


Ne hagyd ki!