A Netflix sikerét látva vérszemet kaphatott a Disney is
Fotó: Shutterstock

Disney+ előfizető vagy? Hamarosan vége a jó világnak

Úgy tűnik, bejött a Netflixnek a fiókmegosztás korlátozása, így a Disneynek is megjöhetett a kedve a szigorításhoz: jövőre a Disney+ felhasználói számíthatnak hasonló lépésre a streamingszolgáltatótól.


A Disney+ is korlátozhatja a fiókmegosztást

Egészen június közepéig kellett arra várni, hogy az Egyesült Államokra, mint a legnagyobb piacra vonatkozó statisztikákból kiderüljön, bejött-e a Netflix számítása a fiókmegosztás korlátozásával. Nos, úgy tűnik, hogy be, hiszen a második negyedévben 5,9 millió ügyféllel sikerült bővülniük az USA-ban.

Azt korábban tudni lehetett, hogy a kedvező eredmények miatt hasonló megszorításokra készül az HBO Max is. Azonban most úgy tűnik, nem akar kimaradni a sorból a Disney sem.

Arról tájékoztatta a vállalat befektetőit Bob Iger, a The Walt Disney Company vezérigazgatója a napokban, vizsgálja a fiókmegosztás korlátozásának lehetőségét a Disney streamingszolgáltatásában. A részleteket az ügyben megosztja az év végéig, a változások pedig legkorábban 2024-ben jöhetnek.

Nem egy, hanem három szolgáltatás

Hozzátette, a megszorításhoz szükséges technikai eszköztár jelenleg is a cég rendelkezésére áll. Viszont nem tudja, hányan potyázhatnak manapság a Disney streamingszolgáltatásán, valamint milyen hatással lehet a korlátozás az előfizetők számára.

A hwsw megjegyzi, a Disney zászlóshajójának a Disney+ tekinthető, viszont hozzájuk tartozik két másik streamingszolgáltató is, a Hulu és az ESPN+, de a Hulu tartalmai hamarosan beolvadnak a Disney+-ba. Továbbá várható egy áremelés is a csatornák tarifájában, ami elsősorban az inflációval magyarázható.

Magyar panasz miatt kapott holland megrovást a Disney+

Egyébként hét olyan filmet is azonosított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a Disney+ streamingszolgáltató kínálatában a tavasszal, amelynek korhatár-besorolása nem felelt meg a kiskorúak védelmével kapcsolatos hazai szabályozásnak.

Hét filmből hatot: a 28 héttel később, az Aki bújt, az Alien 4. - Feltámad a Halál, a Hitman - A bérgyilkos, a Húsevő és a Ragadozó 2. című műsorszámokat a Disney+ szolgáltatója "16+" megjelöléssel tett elérhetővé. Amennyiben a szolgáltató magyar joghatóság alá tartozna, a felsorolt filmek 18 éven aluliak számára nem ajánlottnak, azaz V. korhatári kategóriába tartozónak minősülnének. Szintén helytelen, "12+" besorolással szerepelt a Sebezhetetlen című film a Disney+-on, miközben a hazai szabályozás értelmében "tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott", IV. kategóriába sorolandó - állapította meg a Médiatanács.

További problémákat vetett fel, hogy a hatályos magyar szabályozás szerint a streamingszolgáltatóknak a szolgáltatás műsorkínálatát tartalmazó felületen a korhatári minősítést jól láható módon fel kell tüntetniük, azonban ez a Disney+ felhasználói felületén nem teljesült. Mivel a magyar Disney+ szolgáltatója Hollandiában bejegyzett társaság, a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesítette a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media - CVDM).

Ne hagyd ki!