Alacsony szinten vannak a készletek
Fotó: Shutterstock

Válságtól és árrobbanástól tartanak a dízel piacán

Ahogyan közeledik a tél, úgy növekszik az aggodalom a gáz- és fűtőolajok világpiacán. Alacsony szinten vannak a készletek, emiatt a dízelárak gyors növekedésével számolnak a szakértők. Azonban továbbra is van rá remény, hogy ne alakuljon ki dízelválság a világban.


Nemzetközi dízelválságtól tartanak a szakemberek 

A tél közeledtével gyorsan növekszik az észak-amerikai és európai kereslet az olajra, így egyre jobban támaszkodnak a régiók Kína üzemanyag-exportjára is. Különösen azóta, mióta szankciók vannak életben az orosz olaj- és üzemanyagimportra Oroszország ukrajnai agressziója miatt.

A mostani piaci aggodalmakat leginkább az táplálja, hogy az eurázsiai ország a fűtési szezon kezdete előtt betiltotta a dízelolaj kivitelét. Ráadásul a dízel ára már most is magas Európában és Amerikában a szezonális finomítók bezárása és az erős kereslet miatt.

Azonban a Portfolio megjegyzi, némi reményt adhat az ellátási gondokkal küzdő országoknak, hogy Kína üzemanyag-exportja októberben körülbelül napi 519 ezer hordóval (bpd) növekszik. Emellett az ország dízelkivitele 2023 első kilenc hónapjában több mint a háromszorosára nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Viszont a gáz- és fűtőolajkészletek a világ több régiójában továbbra is kritikusan alacsony szinten vannak. Például az Egyesült Államok keleti partvidékén a finomítók készletei történelmi mélypontok közelében mozognak. A helyzet mindemellett rávilágít a globális olajpiac jelenlegi kínai kitettségére is.

Ásványolaj Szövetség: januártól jön a 700 forintos benzin

70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára a nyáron Magyarországon. Az okok között szerepel, hogy 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára.

A gázolaj látványos áremelkedése szezonális jelenség Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint. Nyaranként a jellemzően benzines autóval utazó családok miatt általában ez az üzemanyagforma a drágább, majd az évszak vége felé a mezőgazdasági munkák miatt a gázolajfogyasztás emelkedik meg, ezt pedig jellemzően követi az ár is.

Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok

- mondta Grád Ottó augusztus legvégén.

Szerinte a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára, mert a nyersolajnál és a forint árfolyamában is stabilitást lát most.

A kormány uniós elvárásokhoz igazodó döntése következtében január 1-jétől bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami – ha bejön a mostani prognózis – a literárat a magánszemélyek számára még nem látott 700 forintos határ fölé emelheti.

A kereskedők nem tudnak mit tenni, az adót be kell fizetni

- tette hozzá Grád.


Ne hagyd ki!