Más üzemanyagok előállítsa élvez prioritást
Fotó: Shutterstock

Dízelhiány fenyeget – mi lesz a gázolaj árával?

A gázolaj is sokat drágult az utóbbi időben, miután csökkentek a finomítói kapacitások. Ráadásul nem is élvez prioritást az előállítása a finomítóknál, ami akár dízelhiányhoz is vezethet a szakértők szerint, különösen a téli időszakban.


Dízelhiány alakulhat ki

A gázolaj árszintje 60 százalékkal emelkedett a nyár vége óta Európában, ami a valaha volt legnagyobb dízelár-növekedés az év ezen időszakában. A szakértők szerint a kiemelkedő drágulás például azzal magyarázható, hogy az északi féltekén a nyári hőség miatt a finomítók kénytelenek voltak csökkenteni a termelést. Ráadásul jelenleg nem is élvez prioritást a dízel előállítása.

Az olajvállalatokra komoly nyomás nehezedik, hogy olyan termékeket állítsanak elő, mint a benzin vagy a repülőgép-üzemanyag, amelyekre a kereslet erőteljesen megélénkült. A dízel emiatt háttérbe szorult, és most komoly hiány van kialakulóban a piacon

- idézi Callum Bruce-t, a Goldman Sachs elemzőjét a VG.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint naponta nagyjából 100 ezer hordóval nőhet a globális dízelfogyasztás az idén. Ez soknak tűnhet, azonban eltörpül a benzin napi 500 ezres, valamint a repülőgép-üzemanyag és a kerozin akár több mit napi egymilliós fogyasztásbővülése mellett. Ezzel a keresletnövekedéssel a finomítók nem igazán tudják a lépést tartani.

Ráadásul több nagy olajexportőr bejelentette (például Oroszország és Szaúd-Arábia), csökkenteni fogja a termelését, ami korlátozhatja a nemzetközi ellátást az őszi hónapokban.

A dízelárak ugrása alapvetően a kínálat csökkenéséből ered, amiért az exportőrök és a finomítók is felelősek, ráadásul a nyár folyamán a legtöbb ország nem tudott elegendő mennyiségű üzemanyagot felhalmozni

- nyilatkozta Eugene Lindell, az FGE tanácsadó cég finomított termékekért felelős vezetője.

A dízel ipari és szállítási üzemanyag is. A készletei csökkenése a termelés és a szállítmányozás visszaesésén át hatással lehet a teljes gazdaságra. Az emelkedő árszint pedig végük a visszaköszön a kiskereskedelmi árcédulákon is.

Ásványolaj Szövetség: januártól jön a 700 forintos benzin

70-80 forint 6 hét alatt – átlagosan nagyjából ennyit emelkedett a benzin és a gázolaj literenkénti ára a nyáron. Az okok között szerepel, hogy 7-8 százalékot csökkent a forint értéke a dollárhoz képest, valamint Szaúd-Arábia és Oroszország kitermeléscsökkentési döntései után az addigi 70-75 dolláros sávból 85 környékére emelkedett a nyersolaj világpiaci ára.

A gázolaj látványos áremelkedése szezonális jelenség Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint. Nyaranként a jellemzően benzines autóval utazó családok miatt általában ez az üzemanyagforma a drágább, majd az évszak vége felé a mezőgazdasági munkák miatt a gázolajfogyasztás emelkedik meg, ezt pedig jellemzően követi az ár is.

Tartósan magasabb lehet az elkövetkező hetekben a gázolaj ára a benzinnél, de ezt leszámítva nyugodtabb, jelentősebb áremelkedés nélküli időszakra számítok

- mondta Grád Ottó.

Szerinte a 650-670 forint közötti sávban maradhat az üzemanyagok fogyasztói ára, mert a nyersolajnál és a forint árfolyamában is stabilitást lát most.

A kormány uniós elvárásokhoz igazodó döntése következtében január 1-jétől bruttó 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok jövedéki adója, ami – ha bejön a mostani prognózis – a literárat a magánszemélyek számára még nem látott 700 forintos határ fölé emelheti.

A kereskedők nem tudnak mit tenni, az adót be kell fizetni

- tette hozzá Grád.

Ne hagyd ki!