Elkelt a Dunaferr
black and yellow factory smoke
Photo by Ant Rozetsky on Unsplash

Megmenekült, új tulajdonoshoz került a Dunaferr

A Fővárosi Törvényszék a honlapján tette közzé, hogy sikerrel zárult a Dunaferr eladása: a vevő a Liberty Steel Central Europe Kft, a hasonló nevű indiai cég magyar leányvállalata. A vételár végül 55 millió euró lett (mai árfolyamon csaknem 21 milliárd forint), az ajánlattételkor a minimumár 52 859 205 euró volt, írja a hvg.hu.


A kormány megmentette a Dunaferrt a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) aktív szerepvállalásával - közölte a GFM kedden az MTI-vel. A Liberty Steel nyertes ajánlata fontos mérföldkő, de a munka neheze csak most kezdődik. A külföldi menedzsment felelőtlensége, az elhibázott szankciók és az energiaválság miatt 2022 végére a Dunaferr fizetésképtelenné vált, a gyár működése ellehetetlenült, több ezer dolgozó munkája veszélybe került. Az üzem olyan rossz állapotban volt, ahonnan sikeres talpra állásra Magyarországon még nem volt példa - írták.

A közlemény szerint a Dunaferr a magyar ipar és foglalkoztatás kiemelt szereplője, az acélipar pedig stratégiai ágazat, ezért a gyár megmentésében a GFM egybek között jogszabályok megalkotásával és a felek közötti koordináció kialakításával működött közre. 2022 végére sikerült megakadályozni, hogy a Dunaferr működése végleg ellehetetlenüljön, az energiaellátás megszűnése vagy az alapanyagok hiánya miatt az üzem súlyos és visszafordíthatatlan károkat szenvedjen. A kormány védelmi bizottságot állított fel, a Dunaferr pedig 2022. december 14-én felszámolás alá került, az eljárás megteremtette a szükséges jogi kereteket a gyár megmaradáshoz.

Hozzátették, hogy az üzem megmentéséért az elmúlt hét hónapban a kormány mellett a felszámoló, a térség országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos, valamint a Dunaferr munkavállalói rendkívüli erőfeszítéseket tettek. A Dunaferr életben tartása érdekében bérmunka konstrukciót alakítottak ki, amelynek köszönhetően a kokszoló folyamatosan működni tudott, valamint a tavaly novemberben leállt kohó és hengerművek is újra elindulhattak. Ezt a folyamatot érdemben segítette a bérgarancia kibővítése: a kormány Mészáros Lajos javaslatára arról döntött, hogy 16 milliárd forintos segítséget nyújtva hat hónapon keresztül kifizeti több mint 4 ezer dolgozó bérét annak érdekében, hogy a vasmű lelkét adó munkavállalók és családjaik ne kerüljenek veszélybe.

A folyamat következő lépéseként új cégekhez, a DunaRollinghoz és Duna Furnace dunai vasműhöz kerültek az acélgyártáshoz szükséges eszközök, amelyeket nyílt eljárásban hirdetett meg a felszámoló. A múlt pénteken zárult értékesítés során az a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, amely már decemberben is a gyár megsegítésére sietett egy olyan időszakban, amikor az acélipar világszerte a legnehezebb időszakát élte - hangsúlyozták.

A Dunaferr sikeres értékesítése fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A kormány elkötelezett az acélipar jövője szempontjából kiemelkedő zöld átállás mellett. A gyár működése reorganizációra szorul, jelentős fejlesztések szükségesek a magasabb hozzáadott értékű termékek előállítása, a korszerű, 21. századi technológiaváltás, valamint a zöld acél gyártása érdekében. A kormány képviseletében a GFM tovább küzd a gyár, a munkahelyek és a családok megvédése érdekében. Miközben azt is el kell érni, hogy semmilyen bürokratikus akadály ne álljon a Dunaferr megmentése és felvirágoztatása elé - olvasható a közleményben.

Az is biztos, hogy a tulajdonosnak végül az 55 millió eurónál is mélyebben a zsebébe kell nyúlnia: a Dunaferr a legutóbbi hírek szerint 500 milliárd forintos tartozást halmozott fel, ám mivel ezek az adatok még tavaly év végiek, az is lehet, hogy azóta ennél magasabbra rúg az összeg. És nem ez az egyetlen gond, írja a hvg.hu, a Dunaferrt végül megvásároló vállalatnak nemcsak a vételárat kell előteremtenie, hiszen az értékesítési felhívás szerint legkevesebb 37 milliárd forintnyi azonnali befektetés szükséges ahhoz, hogy a Dunaferr egyáltalán visszakapja az elveszített környezetvédelmi engedélyeit, amelyek híján már rég be kellett volna zárni. Erre már csak azért is szükség lenne, mert környezeti károk eddig is voltak, ezekről a hatóságok tudtak is, szankcionálták is, ám nem akadályozták meg. (Nyitóképünk illusztráció)

Ne hagyd ki!