És ez egyáltalán nem rossz hír
Fotó: Shutterstock

A hazai vállalkozások rákaptak a felhőbe költözésre

Több szempontból is piacvezető Magyarország a régióban a felhőszolgáltatásokban. Jellemzően a költségcsökkentési vágy fűti a felhősítést – mutat rá egy új kutatás. Idehaza a vállalkozások fejlődése gyorsabb ezen a területen, mint a leginkább felhőalapú szoftverkörnyezetre támaszkodó országokban működő cégeké.


Regionális kutatás készült a felhősítésről

Az SAP és a Kantar legújabb közös kutatásában több mint 1200 kelet- közép-európai cégvezető vett részt. Nagyjából a háromnegyedük nyilatkozta, hogy a vállalatuk legalább egy felhőszolgáltatást használ. Átlagosan hat üzleti területen alkalmaznak ilyen megoldásokat.

Az eredmények arra utalnak, hogy a felhőalapú technológiák erősen befolyásolják a régiós üzleti környezetet, ugyanakkor a vállalatok előtt még hosszú út áll a teljes hasznosításig. Az elérhető megoldások ismertsége változatos képet mutat a régióban, és a felhőalapú vállalatirányítási rendszerek elterjedése is meglehetősen egyenetlen

- írja elemzésében a hwsw.hu.

Fejlesztéseket terveznek

A felmérésből kiderül, hogy a közép- kelet-európai vállalatok 61 százaléka tervezi, hogy 2023-ban több üzleti területen vezet be felhőalapú szolgáltatást. Nagyjából 70 százalékuk pedig két éven belül számol ilyen beruházásokkal.

Tízből hét menedzser azonban kockázatosnak tartja, hogy a felhőben esetleg jogosulatlanok is hozzáférhetnek a vállalat érzékenyebb adataihoz. Ezért a válaszadók több mint fele a felhőalapú fejlesztések helyett inkább más kihívásokra fókuszál idén.

A hasonló fejlesztések mellett szólhat az is, hogy amíg a magasabb digitalizációs szinten lévő vállalatok 45 százaléka tapasztalt visszaesést az értékesítésében 2021-ben, a kevésbé modernizált cégek 73 százalékának volt ilyen tapasztalta.

Egész jók a hazai adatok

Több szempontból is piacvezető Magyarország a felhőszolgáltatások területén Kelet- Közép-Európában. Például nálunk a legmagasabb az ezeket a megoldásokat alkalmazó vállalatok aránya. Emellett a teljes IT-költségvetéshez képest itt fordítják a legtöbb pénzt felhőszolgáltatásokra. Leginkább a számlázás és a tranzakciók (55 százalék), a biztonsági megoldások (54 százalék) és a projektmenedzsment (53 százalék) terén használják a technológiát.

Magyar jellegzetesség, hogy a vállalatokat elsősorban a költségek csökkentése tereli a felhőalapú szolgáltatások irányába - ez a cégek 30 százalékánál komoly hajtóerő. Emellett az aggályok terén is kimutatható egy helyi sajátosság. A régióban egyedül Magyarországon került a három legnagyobb aggodalom közé a rendszerek rendelkezésre állásával kapcsolatos agály.

A válaszadó magyar vállalatok az IT költségvetésük 35 százalékát tervezik felhőalapú megoldásokra fordítani a jövőben, ami a legmagasabb érték a régióban. Mindemellett hazánkban és Romániában a legmagasabb (28 százalék) azon menedzserek aránya, akik jelentős növekedést terveznek a felhőalapú beruházások területén.

The Conversation

Ne hagyd ki!