A beruházás több külföldi produkciós céget és streamingszolgáltatót vonzhat
Fotó: Shutterstock

Még egy ok, hogy Fóton gyártsák a filmes szuperprodukciókat

A régió legnagyobb virtuális filmstúdiója épül Fóton. A modern létesítményben nemzetközi szuperprodukciók is készülhetnek a jövőben. Akár a következő év elején átadhatják a stúdiót. A beruházás több külföldi produkciós céget és streamingszolgáltatót vonzhat az országba.


Óriási filmes beruházás Fóton

Mintegy 11 millió euróból (több mint 4,2 milliárd forint) épülhet meg Kelet-Közép-Európa legnagyobb virtuális filmstúdiója Fóton a HelloParks-ban. A beruházás a Visual Europe Group nevéhez köthető. Úgy kalkulálnak, hogy 2024 első negyedévében készülhet el a stúdió.

Jelenleg a virtuálisstúdió-technológia a legmodernebb szegmense a filmgyártásnak. Lényege, hogy egy jelenet hátterében nem valódi díszletet, hanem LED-falak alkotta képeket használnak. Olyan szuperprodukciók készültek részben ilyen technológiával, mint A mandalóri vagy a legújabb Batman.

Három hasonló, de kisebb stúdió már működik Magyarországon. Jellemzően több éves náluk a várólista. Európában pedig összesen tíz helyen érhető el ilyesmi megoldás. A magyar helyszín hollywoodi szuperprodukciókat is vonzhat.

A Visual Europe Group virtuális stúdiójába több száz négyzetméter LED-falat telepítünk majd, innovatív megoldásokkal. Ez a technológia hazai és nemzetközi filmes produkciók, streamingszolgáltatók által készített tartalmak, videóklipek és reklámfilmek forgatására is használható lesz

- idézi Botond Szabolcsot, a Visual Europe Group vezérigazgatóját a VG.

Csúcstechnológia

Világelső tervező és gyártó biztosítja a kamera- és világítástechnikai rendszereket, valamint a film-, műsorszórási és médiaipari rendszermegoldásokat a fóti beruházáshoz. A virtuális stúdió eszközei kompatibilisek lesznek az összes ARRI-felszereléssel.

A technológiának köszönhetően a teljes produkciót egyetlen stúdióban lehet felvenni, a stábnak nem kell utazgatnia a valós helyszínek között, ami nagyságrendekkel csökkenti a produkciók utazási és szállítási költségeit, valamint ökológiai lábnyomát

- sorolta a fóti stúdió további előnyeit Botond Szabolcs.

A beruházás erősítheti az ország szerepét a globális filmiparban. Az elmúlt években Budapest Európa egyik legnagyobb filmgyártó bázisává vált. A magyar filmipar bevétele csúcsot döntöttek tavaly: meghaladta a 250 milliárd forintot a regisztrált összköltés.

Egy karton cigaretta árát költik havonta médiára a magyarok

Egyébként Magyarországon nemcsak gyártani, hanem nézni is szeretik a filmeket. Ezt bizonyítja, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a hazai médiafogyasztást vizsgáló kutatásának az eredménye szerint a háztartások átlagos médiaköltése meghaladja a havi 18 ezer forintot.

Az NMHH által 2022-ben publikált éves Médiapiaci jelentés jelentős számokat mutat a napi időmérlegben is a médiafogyasztással kapcsolatban. A különböző célkutatások és elektronikus közönségmérések eredményei szerint egy átlagfogyasztó naponta 295 percet tévézik, 204 percet internetezik, 152 percet rádiózik és 17 percet olvas nyomtatott sajtót. Eszerint összességében az offline médiatermékek - nyomtatott sajtó, televízió, rádió - fogyasztása 464 perc/fő/nap, amihez 204 perc online médiafogyasztás társul.

Ne hagyd ki!