A filmpiac sem olyan, mint a pandémia előtt volt
Fotó: Shutterstock

A pandémia második évét idézi a mozik látogatottsága

Látogatószámra és bevételre is 2021-hez hasonlított 2022 a hazai mozikban. Csak néhány mozifilm jegyárbevétele idézte a koronavírus-járvány előtti éveket. Igaz, nem vetítettek sok nagy költségvetésű produkciót. Emellett rezsigondokkal is küzd az ágazat.


Nehezen talál magára a mozipiac

2022-ben leginkább a Top Gun második (542 ezer látogató) és az Avatar szintén második része (még számos helyen vetítik) csábította a nézőket a hazai mozikba. Jegybevételben egymilliárd forint felett hozott mindkettő. Mögéjük a Minyonok tudtak felzárkózni félmillió feletti nézőszámmal, de 900 millió alatti jegyárbevétellel a Filmforgalmazók Egyesületének adatai szerint.

Egy évvel korábban egyetlen mozifilm nézettsége sem érte el a félmillió főt idehaza. A legnézettebb Pókember: Nincs hazaút csak 430 ezerig jutott. Viszont a koronavírus-járványt megelőző 2019-es évben az első három film mind 500 ezer felett teljesített, sőt a Bosszúállók: Végjáték az első Avatar film nézettségét ostromolva 844 ezer nézőszámig jutott 1,33 milliárd forintos bevétel mellett. Akkor a 17. legjobban teljesítő film is 200 ezer feletti nézőszámot generált a mozikban - teszi hozzá a VG.

A 2022-es filmes felhozatal igencsak eltért a korábbi évekétől. 2021-ben a pandémia miatt elhalasztott bemutatók igencsak hozták a nézőket, de tavaly sokkal kevesebb előre nagy sikerűnek gondolt alkotás jelent meg.

Viszont a látogatószámok elmaradását nem csak a gyenge filmfelhozatallal magyarázzák. A vírustól való félelem is megmaradt a potenciális látogatókban, ami miatt nem sok kedvük lehetett órákra összezárva lenni emberek tucatjaival. Ehhez társult a mozijegyek és a mozis csemegék drágulása. Emellett a streamingszolgáltatók is belehúztak a magyar piacon, és számos sikeres sorozattal és filmmel látták el és tarthatták otthon a magyarországi nézőket.

A rezsigondokat is megérezték a mozik

Mindemellett más problémákról is beszámoltak a hazai mozipiac szereplői. A Budapest Film Zrt. a Corvint és öt fővárosi művészmozit tart fenn. 2021-ben 47 millió forintot költöttek a rezsire (villamos energiára és gázra). Kilowattóránként 19,87 forintért kapták az áramot, viszont ez az összeg a 160 forintra, vagyis nagyjából a korábbi nyolcszorosára emelkedhet most januártól (eddig szerződés biztosította a korábbi árszintet). A gáznál tízszeres lehet a drágulás. A rezsidíjaik a bevételeik 9 százalékát tették ki korábban, azonban ez az arány nyolc-tízszeresre ugorhat idén.

Ágazati szakértők és szereplők szerint, ha nem is egyformán, de minden mozit nagyon súlyosan érint az energiaárak elszállása. Tóth Dániel mozitechnológus véleménye az, hogy a legnagyobb gondban az önkormányzati fenntartású létesítmények lehetnek, hiszen a településeknek is fejfájást okoz az energiaárak elszabadulása.

A bevásárlóközpontokban működő multiplexek kedvezőbb helyzetben lehetnek, hiszen a mozit befogadó plázáknak lekötött energiaszolgáltatási szerződéseik vannak. Azonban kérdéses, hogy a drágulásból mit hárítanak át a bérlőkre. A pandémia miatti lezárások után egyébként is elveszítették a vendégeik 20-30 százalékát.


Ne hagyd ki!