A mozik mellett a fitnesztermeket is megviseli az energiaárak elszabadulása
Fotó: Shutterstock

"Rezsi elszabadul", most ez van műsoron a hazai mozikban

Elszálltak a költségek, nincsenek húzófilmek, veszteséges a legtöbb nyitva tartott óra. Fejlesztésekre nincs idő, bezárni kockázatos, nyitva tartani még inkább. Csak az energiaárak csökkenésében bízhat a magyar mozik java. Mellettük a fitnesztermek is szenvednek az elszálló költségeiktől.


Megugrott a mozik költsége

A Budapest Film Zrt. a Corvint és öt fővárosi művészmozit tart fenn. Tavaly 47 millió forintot költöttek a rezsire (villamos energiára és gázra). Kilowattóránként 19,87 forintért kapták az áramot, viszont ez az összeg a 160 forintra, vagyis nagyjából a korábbi nyolcszorosára emelkedhet jövő januártól (addig szerződés biztosítja számukra a korábbi árszintet). A gáz esetén tízszeres lehet a drágulás. Eddig a rezsidíjaik a bevételeik 9 százalékát vitték ki, azonban ez az arány nyolc-tízszeresre ugorhat jövőre – írja a G7.

A helyzetük nem egyedi. Az ágazati szakértők és szereplők szerint, ha nem is egyforma mértékben, de minden mozit nagyon súlyosan érint az energiaárak elszállása. Tóth Dániel mozitechnológus véleménye az, hogy a legnagyobb gondban az önkormányzati fenntartású létesítmények lehetnek. A településeknek is fejfájást okoz az energiaárak elszabadulása. Sok helyen jelent gondot a finanszírozás, ezért létesítményeket zárhatnak be legalább a fűtési szezonra. Például Szombathelyen hetekkel ezelőtt eldőlt, hogy a helyi mozi is ezek között lesz.

A bevásárlóközpontokban működő multiplexek kedvezőbb helyzetben lehetnek, hiszen a mozit befogadó plázáknak lekötött energiaszolgáltatási szerződéseik vannak. Az azonban kérdéses, hogy a drágulásból mit hárítanak át a bérlőkre.

Kicsi a mozgásterük

Több ágazati szereplő elmondta, hogy tart a teljes bezárástól, hiszen az újranyitás után nehezen tér vissza a forgalom. A pandémia miatti lezárások után például elveszítették a vendégeik 20-30 százalékát.

Emellett áremeléssel sem lehet a megnövekedett költségeik egészét áthárítani a vendégeikre, hiszen a magas árak a nézőszám csökkenéséhez vezetnek.

Egyetlen útként a költségeik csökkentése marad, de valószínű, hogy egyes piaci szereplők nem tudják elkerülni a bezárást. Reményre az adhatna okot, ha a közeljövőben jelentősen csökkennének az energiaárak a világban.

Ekkora rezsiteher alatt az edzőtermek is összerogyhatnak

Hasonló cipőben járnak a fitnesztermek. Arról is írtunk, hogy a világjárványban részben vagy egészben zárva tartottak a 800 ezres, többé-kevésbé rendszeres vendégkörrel rendelkező hazai edzőtermek. Az üzemeltetőik ki sem heverték ezt az időszakot, most nekik is szembe kell nézniük az energiaár-robbanással, amelynek a terheit a legtőkeerősebbek sem biztos, hogy bírni fogják.

Eddig is jelentősen növekedtek a költségeik, ezért 10-20 százalékkal már növelték az áraikat idén. Jellemzően nem is emelhetnek többet, hiszen egy bizonyon szintű drágulás felett elkezdődik a vendégkör lemorzsolódása, így nem jutnak többletbevételhez. Azonban a kiadásaik a többszörösére dagadhatnak az elszálló energiaárak miatt, különösen a télen.

Úgy tűnik, hogy a fitnesztermeknek nincsen vészforgatókönyve a fűtési szezonra. Anyagilag ki vannak vérezve a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk miatt, valamint a pandémia előtti forgalmuk sem tért teljesen vissza, ezért bezárások sorozata fenyegetheti a szektort.

Ne hagyd ki!