Sorra zárhatnak be a fitnesztermek, a megugró rezsi miatt
Fotó: Shutterstock

Ekkora rezsiteher alatt az edzőtermek is összerogyhatnak

A világjárványban részben vagy egészben zárva tartottak a 800 ezres, többé-kevésbé rendszeres vendégkörrel rendelkező hazai fitnesztermek. Az üzemeltetőik ki sem heverték ezt az időszakot, máris szembe kell nézniük az energiaár-robbanással, amelynek a terheit a legtőkeerősebb termek sem biztos, hogy bírni fogják.


Padlóra kerülhetnek az magyarországi edzőtermek

Eddig is jelentősen növekedtek a költségeik, ezért 10-20 százalékkal növelték az áraikat idén a hazai fitnesztermek. Jellemzően nem is emelhetnek többet, hiszen egy bizonyon szintű drágulás felett elkezdődik a vendégkör lemorzsolódása, így nem jutnak többletbevételhez. Viszont a kiadásaik tovább fognak dagadni az elszálló energiaárak miatt, különösen a télen.

Kiss József, a Magyar Fitnesztermek Országos Szövetségének (Maforsz) főtitkára szerint éppen csak elmúlt a csődhullám veszélye a covid alatt kieső bevételeik miatt, máris itt van az energiaár-robbanás problémája, amivel kérdéses, hogy hány terem tud megbirkózni. A fitnesztermek jellemzően nagy helységekben működnek, amelyeket nyáron hűteni, télen fűteni kell. A légtechnikai berendezéseket és a villanyt sem lehet lekapcsolni, valamint melegvízre is szükség van, tehát egyébként is magas a rezsijük. Mindemellett a Maforsz tagjainak a többsége bérelt helyiségben üzemel, így az energetikai korszerűsítésre megnyitott pályázatokkal sem tudnak élni – írja a VG.

Egészségügyi következményekkel járhatnak az esetleges bezárások

A főtitkár arról is beszélt, hogy nem lenne túlzás egészségügyi szolgáltatásként kezelni és támogatni a fitnesztermeket. A látogatóik többsége kiöregedett a versenysportokból, és sokaknak a futás sem megoldás, ezért ha bezárnak, az egészségügyi következményekkel járhat.

Az egész szektorral szemben szemléletváltásra lenne szükség, arra, hogy a döntéshozók felismerjék a fitnesztermek jelentőségét és szerepét az egészségmegőrzésben. (…) Ha 800 ezer ember nem fog tudni sportolni a télen, annak a munkahelyi teljesítményre is mérhető hatása lesz, lévén, hogy a fitnesztermekbe járók többsége aktív dolgozó, többségük 30-35 év feletti

- nyilatkozta Kiss József.

Óriási költségek

Eddig nagyjából a költségeik harmadát adták az energiaszámlák. Ha ezek a duplájukra nőnének, az gazdaságtalanná teszi a működésüket, azonban ettől jóval nagyobb drágulással kell számolniuk.

A korlátozott üzemidő, a szolgáltatások – szauna, wellness, uszoda stb. – körének szűkítése sem megoldás mindenre, ráadásul a fűtés sem mindenhol egyedi, illetve a nyitásra felfűteni extra költség szokott lenni. Soha nem volt egyértelműbb, hogy a fitnesztermek állami mankóra szorulnak, anélkül tömegesen fogják bedobni a törölköző, és sorozatos bezárások ideje jön

- mondta a szakszövetség főtitkára.

Úgy tűnik, hogy a fitnesztermeknek nincsen vészforgatókönyve a fűtési szezonra. Anyagilag ki vannak vérezve a koronavírus-járvány okozta gazdasági sokk miatt, valamint a pandémia előtti forgalmuk sem tért teljesen vissza. A Maforsz főtitkára szerint az éttermekhez hasonló bezárási sorozat fenyegeti a szektort.

Ne hagyd ki!