plakát a Wall Street farkasa filmhez DiCaprióval
Fotó: Shutterstock

Ötször megnézni egy 9 éves filmet? Bajban az orosz mozik

Nemzetközi szankciók, bojkottok, a nyugati cégek tömeges kivonulása egyaránt érezteti hatását az orosz fogyasztói piacon. A nagy amerikai filmstúdiók az országban nem mutatják be az új alkotásokat, így az orosz mozik kénytelenek régi filmeket műsorra tűzni.


Így fordulhatott elő, hogy májusban A Wall Street farkasa lett a legnézettebb film az orosz mozikban.

DiCaprio ötödjére

A régi hollywoodi alkotások mellett az orosz mozik új kínai akciófilmeket játszanak.

Úgy tűnik azonban, hogy ezek iránt nem elsöprő az érdeklődés, mert egy majdnem tíz éves Martin Scorsese-filmre voltak a legtöbben kíváncsiak az elmúlt hónapban. A 2013-as film főszereplője Leonardo DiCaprio, és a New York-i tőzsde korrupt és kicsapongó világát mutatja be.

Az orosz mozik látogatottsága az Ukrajna ellen indított orosz háború óta 70-80 százalékkal esett vissza

– mondta egy neve elhallgatását kérő informátor a Wall Street Journalnek (WSJ).

Ha kihúzzuk őszig anélkül, hogy be kellene zárnunk, már örülni fogok – nyilatkozott egy mozi menedzsere a Guardiannek. Hozzátette, hogy

az emberek nem fognak beülni ötödjére is, hogy megnézzék a Wall Street farkasát.

Lassú csúszás

Az orosz gazdaság egyelőre tartja magát: a Kreml energiahordozók eladásából idén napi több mint 800 milliós bevételre számíthat a Bloomberg számításai szerint, erről itt írtunk. Az viszont tagadhatatlan, hogy az orosz fogyasztók a nyugati szankciók miatt nehézségekkel nézhetnek szembe, és nemcsak a szórakoztatóiparban. Az alkatrész- és nyersanyaghiány miatt olyan új autókat adnak el, amelyekben nincs légzsák vagy hiányoznak belőlük a blokkolásgátló fékek.

A hírek szerint hiánycikk lett a vécécsésze és a mosdókagyló is.

Putyin orosz elnök nemrég 10 százalékkal megemelte a minimálbért és a nyugdíjakat a szárnyaló infláció miatt. Létrehoztak egy sürgősségi tartalékalapot is, erről itt írtunk.

A kormány próbálja enyhíteni a szankciók hatását, de ez minden, amit tenni tudnak – mondta egy szentpétervári tanácsadó cég, az INFOLine vezetője a WSJ-nek.

A helyzetet visszafordítani nem tudják, így elkerülhetetlenül bekövetkezik a gazdasági növekedés lassulása, a fogyasztói kiadások csökkenése, és a legtöbb gazdasági mutató romlása

– tette hozzá.

The Conversation

Ne hagyd ki!