Színházak és mozik zárhatnak be a télre
Fotó: Shutterstock

Ha gondban a gazdaság, a kultúra kapja az első pofonokat

Jelentősen visszaesett a színházjegyek értékesítése az egyik legforgalmasabb időszakban. Az inflációs nyomás miatt drágultak a belépők, így nagy bevételeket értek el a színházak, de az eladott tikettek darabszáma elmarad a pandémia előtti szinttől. Hasonló problémákkal küzdenek a mozik is.


Visszaesett a kereslet a színházjegyekre

A koronavírus-járvány után ez lehetett volna az első normális évük a színházaknak, azonban idén az energiaárak megugrása és a kiugróan magas infláció tépázza a szektort. A színházjegymentő vállalkozás, a Maesteszinhaz.hu forgalmán is megmutatkoznak a problémák. A máskor erős november jelentős visszaesést hozott a jegyértékesítéseknél: a bázisnak tekinthető 2019 azonos időszakának csupán 70-75 százalékát hozza a hónap az eladott belépők darabszámában – írja a VG.

Az éves forgalmuk nagyjából 8 százalékkal maradhat el a három évvel korábbitól. Viszont az árbevételük 16 százalékkal lehet magasabb, hiszen az árakban visszaköszön az infláció. A jegyárak átlagosan 25 százalékkal nőttek (2100 forintról 2600-ra) a vizsgált időszakban, ami leginkább a rezsigondokkal és az inflációval magyarázható. Ez párosul az egyre óvatosabb vásárlói magatartással, ami nem jó előjel a jövőre nézve.

A problémák miatt több színház jelezte, hogy zárva tart 2023 első hónapjaiban, hiszen tízmilliókkal emelkednének a rezsidíjaik. Emiatt megrövidül a színházi szezon, valamint az elérhető előadások száma is visszaesik.

A mozik is megérzik a rezsigondokat

Nem csak a színházak küzdenek ilyen problémákkal. A Budapest Film Zrt. a Corvint és öt fővárosi művészmozit tart fenn. Tavaly 47 millió forintot költöttek a rezsire (villamos energiára és gázra). Kilowattóránként 19,87 forintért kapták az áramot, viszont ez az összeg a 160 forintra, vagyis nagyjából a korábbi nyolcszorosára emelkedhet jövő januártól (addig szerződés biztosítja számukra a korábbi árszintet). A gáz esetén tízszeres lehet a drágulás. Eddig a rezsidíjaik a bevételeik 9 százalékát vitték ki, azonban ez az arány nyolc-tízszeresre ugorhat jövőre.

Az ágazati szakértők és szereplők szerint, ha nem is egyforma mértékben, de minden mozit nagyon súlyosan érint az energiaárak elszállása. Tóth Dániel mozitechnológus véleménye az, hogy a legnagyobb gondban az önkormányzati fenntartású létesítmények lehetnek, hiszen a településeknek is fejfájást okoz az energiaárak elszabadulása, ezért létesítményeket zárhatnak be legalább a fűtési szezonra.

A bevásárlóközpontokban működő multiplexek kedvezőbb helyzetben lehetnek, hiszen a mozit befogadó plázáknak lekötött energiaszolgáltatási szerződéseik vannak. Az azonban kérdéses, hogy a drágulásból mit hárítanak át a bérlőkre. A pandémia miatti lezárások után egyébként is elveszítették a vendégeik 20-30 százalékát.

Ne hagyd ki!