Nem igazán hozta lázba a sportfogadókat a katari világbajnokság
Fotó: Shutterstock

Már a sportfogadás sem pörög úgy, mint régen

Virágzott az online sportfogadás az elmúlt években, különösen a koronavírus-járvány időszakában. Azonban mára egyre kevesebb befektetőt és szerencsejátékost vonz. A katari labdarúgó-világbajnokság sem hozott fellendülést az ágazatban.


Nem pörgette fel a katari világbajnokság a sportfogadásokat

Hiába szárnyalt éveken keresztül a sportfogadás, manapság egyre több bukméker kénytelen lehúzni a rolót. Visszaesett a fogadási kedv, amit a Bloomberg leginkább a nemzetközi gazdasági problémákkal, a csökkenő érdeklődéssel és a piacot uraló óriásvállalatokkal magyaráz.

Hiába a katari labdarúgó-világbajnokság a gazdasági problémák miatt Európában az emberek egyre jobban meggondolják, hogy miért adnak ki pénz. A sportfogadásért kevésbé. Hasonló a probléma az ázsiai piacokon is. Kína a zéró-Covid-stratégia miatt több helyen betiltotta a sporteseményeket és a szerencsejátékot, de Japánban is visszaesett a fogadási kedv. Talán az egyetlen nagy kivétel az Egyesült Államok, ahol 2018 óta legális a sportfogadás a legtöbb tagállamban, és azóta ez az első futball-világbajnokság. Ott is kevesebben mentek el fogadni, mint amire számítani lehetett, de így is 1,8 milliárd dollár bevételt hoztak az ágazatnak a sportfogadók.

Tiszavirág-életű pályafutás

A fogadási kedv visszaesése mellett a nagyvállalatok működése is jelentős gondot okoz a kisebbeknek az ágazatban. Velük nem tudnak versenyezni az ajánlataikban a kisebb bukmékerek és azok sem, akik az előző évek felfutása miatt próbáltak betörni a piacra.

Az utóbbira remek példa az amerikai MaximBet története. A 2017-ben alapított cég idén az első félévben 3,7 millió dollárt költött marketingre, ami az elemzők szerint több mint kétszerese lehetett a bruttó játékbevételeiknek. Májusban bejelentették, hogy a 200 millió Instagram-követővel rendelkező Nicki Minaj rapper befektet a vállalatba, valamint tanácsadója és márkanagykövete lesz a cégnek. Viszont november 16-án közölték, hogy bezárnak, mivel nem találtak befektetőket. Iparági pletykák szerint kevesebb mint 10 ezer ügyfelük volt, bár az alapítójuk vitatja ezt a számot.

Manapság a befektetők gyakran vonakodnak a sportfogadási cégek finanszírozásától, részben azért, mert a DraftKings részvényárfolyamának jelentős csökkenése (81,11 százalékos esés a 2021-es történelmi csúcshoz képest) lehűtötte az érdeklődést a cégek tőzsdére vitele iránt, ami elhalványította a jövedelmező kilépés kilátásait

- idézi Chris Grove-ot, korai fázisú sportfogadási cégek befektetőjét a VG.

Ennyit vonnak le a magyar Eurojackpot-nyertes nyereményéből

Ha a szerencsejátéknál tartunk: Magyarországon játékba küldött szelvénnyel vitték el az Eurojackpot főnyereményét, ami átszámolva bruttó 31 milliárd forint felett van. A nyereményt euróban fizetik ki, átutalással, miután levonták belőle az SZJA-t.

A szerencsés játékos bruttó 75 781 millió eurót nyert. Ekkora vagyonnal be lehet kerülni a 100 leggazdagabb magyar közé.

A főnyeremény (vagyis az 5+2 találat) és az 5+1 találat nyereménye bruttó, azaz a személyi jövedelemadó (SZJA) levonása előtti összeg. Kifizetésére euróban és az SZJA levonása (a személyi jövedelemadó-törvény hatálya alá tartozó jövedelem után az adó mértéke – ha a törvény másként nem rendelkezik – jelenleg az adóalap 15 százaléka - a szerk.) után történik.

Ne hagyd ki!