A Gazprom növeli olaszországi szállításait
Fotóí. Shutterstock

Megesett a Gazprom szíve az olaszokon

Növeli olaszországi gázszállításait az orosz Gazprom az olasz Eni energiaipari konszern honlapján közzétett jelentés alapján.


Az orosz gázipari konszern csütörtökön mintegy 36 millió köbméter gáz szállítását helyezte kilátásba, szemben az elmúlt napokban leszállított átlagosan napi mintegy 21 millió köbméterrel. A milánói energiaipari konszern vállalat jelezte, hogy további információkkal fog szolgálni, amennyiben "jelentős változásokat" tapasztal a gázszállításokban.

Mától egyébként ismét érkezik az orosz gáz a az Északi Áramlat I. nevű vezetéken át, ami Oroszországot és Németországot köti össze. A Reuters azt írta: közép-európai idő szerint csütörtök reggel 6 és reggel 7 óra között 21 388 236 kWh/h volt a korábbi nulla helyett. Azt még nem tudni, hogy pontosan mekkora gázmennyiség áramlik a vezetéken át Németországba, az üzemeltető Nord Stream AG szerint a gázáramlás felfutása eltart egy ideig. Az Északi Áramlat I. július 11-e óta volt lezárva az éves karbantartási munkálatok miatt.

Közben a legrosszabb forgatókönyvre, vagyis az orosz szállítások leállására készülve az európai fogyasztás 15 százalékos csökkentését előirányzó tervet és ehhez szükséges jogszabályt terjesztett elő az Európai Bizottság.A javaslat értelemében a tagállamoknak 15 százalékkal kell csökkenteni a gázfogyasztásukat augusztus 1. és március 31. között. A lakosság lenne az utolsó, akit érintene a módosítás.

Oroszország zsarol minket, Oroszország az energiát fegyverként használja

– mondta a terv bejelentésekor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, utalva arra, hogy Moszkva már 12 tagállam felé részlegesen, vagy teljesen megszüntette a gázszállítást.


Ne hagyd ki!